Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Dacă Stancu şi Tătăruşanu… de Horia Alexandrescu

Sigur,a fost înălţător să fim părtaşi la meciul inaugural al Campionatului European şi n-a lipsit mult să stricăm festinul gazdelor cu o remiză care ni s-ar fi cuvenit,dacă…

Vedeţi, eu nu dau vina pe şutul de kinogramă al lui Payet, din min.90. În avancronica de săptămâna trecută am scris negru pe alb că mi-e teamă de doi francezi – senzaţionalul Giroud şi Payet – care se întâmplă să fi fost autorii celor două goluri cu care ne-au bătut francezii, cum de asemenea am anticipat că se va întâmpla (chit că am spus… puşchea pe limbă!) Noi pierduserăm meciul încă de la început, cu incredibila ratare a lui Stancu, care a şi repetat numărul, ca să ne convingem că Stancu nu e încă nici Hagi şi nici Mutu. Cum, să-mi fie iertat!, nici Tătăruşanu nu e, totuşi, Duckadam. La golul lui Giroud, unde acuză că a fost faultat, portarul nostru era cu mâinile nu spre minge, ci paralel cu ea. Aşadar, gol de portar cum se spune, iar la o adică putem invoca plasamentul lui chiar şi la golul lui Payet. Au existat, e drept, şi câteva intervenţii salvatoare ale lui, pentru care merită aplaudat, dar ceea ce rămâne e… scorul final! Onorabil, trebuie să recunoaştem, ca de altfel întreaga prestaţie a tricolorilor, într-un meci pe care chiar antrenorul cocoşilor galici îl aprecia ca echivalent cu miza unei finale. Corectă evaluarea lui Didier Deschamps, de vreme ce era chiar jocul inaugural la Campionatului European în care naţionala Franţei, cotată printre marile favorite, evolua la ea acasă, şi chiar la Paris! După părerea mea, însă, Giroud, Payet şi colegii lor nu pot fi nici pe departe candidaţi la titlul continental anul acesta. După ce am văzut la lucru echipa Germaniei, deţinătoare a titlului mondial, şi naţionala Angliei – chiar după remiza cu ruşii –, comparându-le cu Franţa, e cazul să fim realişti. Plus că, la ora când scriu aceste rânduri, duminică noapte, încă nu intraseră în luptă Italia şi Portugalia…

Şi mai delicată e situaţia cronicarului în ceea ce priveşte al doilea joc din grupă al tricolorilor, care e programat exact în seara de miercuri,când revista noastră e deja la tipar! Jucăm cu Elveţia, care a reuşit să învingă Albania cu 1-0 şi care, astfel, a luat o primă opţiune de calificare, de pe locul doi din grupă. Deci,ca să n-o mai lungesc, băieţii lui Iordănescu trebuie să joace la victorie, păstrând şanse chiar şi la un rezultat de egalitate. În următoarele meciuri din grupă Elveţia va întâlni Franţa, în vreme ce tricolorii noştri îşi vor juca ultima şansă cu echipa Albaniei.

Deşi pronosticul meu inţial a fost că vom remiza cu elveţenii, înclin să cred acum,după evoluţia lor din meciul inaugural, că miercuri seară vor juca la victorie şi o vor obţine! Vladimir Petkovici, antrenorul eveţienilor, a declarat după meciul cu Albania că România rămâne favorită pentru calificarea în optimi, dar că, deşi outsideră, echipa Elveţiei va încerca să tranşeze chestiunea chiar în jocul cu băieţii noştri! Bineînţeles că, dacă „ceasornicarii” lui Petkovici înving miercuri seară, ei vor fi deja calificaţi şi tocmai de aceea mi-am revizuit şi eu pronosticul iniţial, mizând pe victoria tricolorilor, cărora le urez din toată inima succes!

În altă ordine de idei, văzând bătăliile crunte care se dau între galeriile mai multor echipe naţionale, nu pot să nu evidenţiez fair-play-ul fanilor români, frumoşi şi eleganţi, în faţa cărora s-a plecat şi „tata Puiu”, care a deschis pentru ei şi porţile cantonamentului, la antrenamentul uşor, de duminică. Concesie care a prins bine mai ales băieţilor, în materie de refacere a moralului. Hai România!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara