Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Da Kappa al fine! de Horia Alexandrescu

La Rio, parcă mai venim de-acasă! Cu tuşa de aur, mânuitoarele noastre de spadă şi-au spălat cu bRio (şi puţin noroc!) ruşinea de la individual, cucerind un aur nesperat, la care nu îndrăznise nimeni nici măcar să se gândească.

A recunoscut-o şi şeful COSR însuşi! Başca celebra revistă americană Sports Illustrated, care estima că delegaţia României va cuceri la această Olimpiadă doar 5 medalii, niciuna de aur. Puţin noroc a lipsit însă tenismenilor Mergea şi Tecău, pentru a aduce un al doilea aur, la dublu, ceea ce nu diminuează cu nimic excepţionala lor prestaţie din finala cu Nadal et comp. Eu, unul, am crezut în ei. Şi cred în continuare!

Schifistele de la 8+1 puteau cuceri şi ele argintul. Tot cu niţel noroc! Le-au lipsit doar câteva sutimi de secundă, preţul plătit pentru cursa suplimentară, din recalificări. Oricum, cu acest bronz s-au întors printre medaliate, salvând in extremis onoarea canotajului. Cum şi halterofilul Gabriel Sîncrăian a revenit cu un bronz, după cei doi ani de suspendare pentru dopaj! Dar tot cu un dram de noroc, având în vedere că, la cele 390 kg ridicate, cu care a urcat pe podium, şansa lui a stat în… propria greutate, unde a cântărit cu 620 de grame sub egalul său uzbec! M-a durut, în schimb, nedreapta eliminare a boxerului Mihai Nistor, dar furtul pe faţă de la Rio ar trebui să ne reamintească de Rudel Obreja, cel care a plătit scump, cu ani în urmă, curajul de a demasca hoţiile din boxul olimpic. Necazul acesta a fost dublat şi de a treia înfrângere a handbalistelor (27-28 cu Norvegia), după un joc în care campioanele lumii au condus chiar cu 3-4 goluri. Ardean, Brădeanu şi Oana Manea să ne lase, dar aplauze pentru Paula Ungureanu! Şi tot un bravo pentru Marian Drăgulescu care, la 36 de ani, a fost la doar un pas (în aterizare!) de bronzul pe care l-ar fi meritat cu prisosinţă. Iar lângă el, un mare regret şi pentru Cătălina Ponor…

S-ar putea zice, totuşi, că delegaţia noastră olimpică era pe punctul de a drege busuiocul, după jalea din prima săptămână. Să nu ne grăbim, însă, şi să enumerăm rateurile consemnate – doar până luni seară! – la handbal, gimnastică, judo (m+f), canotaj (m), tir, ciclism, scrimă (floretă), haltere (f), plus suita abia începută dar evident interminabilă a atletismului nostru, care a deplasat la Rio un lot de 22 de turişti, pentru care Satul Olimpic este un autentic sat de vacanţă, cu şansa unui bronz… de piele, în extrasezonul brazilian! Cum e să vii la maraton pe locul 101, cu o alergătoare (în timp ce a doua a abandonat!), după ce România a avut titlul olimpic la Beijing?! Se apropie, însă, ora socotelilor, prefaţată deja de „Scandalul Kappa”, echipamentul zdrenţuit, cu alură de talcioc, pe care poliţia l-a luat la puricat, în urma semnalărilor din presă. Se conturează o mare daraveră pentru câţiva şefi şi şefuleţi ai sportului, cărora „organele” le scormonesc trecutul. Drept urmare, şi-au contramandat vehementa ieşire la rampă, în care Petrache anunţase că nu mai vrea „să fie luat de fraier”, Lipă asigura că „le-a dat (bani – n.n.) şi pe nas, şi pe gură”, iar aprodul Dobrescu înfiera „aroganţa sportivilor”, în timp ce Morariu, fostul lor şef, îi admonesta public pe toţi trei! Apropo de domnul Morariu, aflu că l-am mâhnit cumva, dar mă tem că a omis ghilimelele pasajului în care eram citat , apropo de afacerea „Uite Kappa, nu e Kappa”, care a căpătat deja proporţii internaţionale. De fapt, observ că suntem de acord că a început deratizarea şi în sportul românesc, idee în care aş reaminti că există un riguros document al Curţii de Conturi, intitulat exact aşa:

„Raport de audit al performanţei privind eficienţa utilizării resurselor alocate de la bugetul statului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către MTS, COSR şi federaţiile sportive naţionale”.

Acolo sunt mai toate lămuririle necesare pentru a trage concluziile de la un capăt la altul sau, mai bine spus, „Da Kappa al fine”!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara