Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Cum ajung 50 de euro la Budapesta de Cristian Teodorescu


Află unul dintre băieţii mei de nişte cursuri de vară pentru clarinetişti. Cursurile astea se ţin la Budapesta. Taxa de participare, 50 de euro. Trimite el un formular de înscriere, apoi soţia mea dă telefon la oficiul poştal, să ajungă şi cei 50 de euro la Budapesta. Dacă vrea să trimită dolari prin mandat internaţional, se poate. La Budapesta nu trimitem euro. Nu s-a făcut reglementarea. Păi atunci, spune nevastă-mea, trimit dolari. În contul… şi începe să spună despre ce cont e vorba. Femeia cu care vorbea, voce amabilă, o întrerupe. La instituţii nu trimitem mandate internaţionale. Numai la persoane fizice, şi trebuie să aduceţi dovada că expediaţi banii ca ajutor de întreţinere.

Nu se poate prin poştă, să încercăm la bancă. În blocul nostru, la parter, e filiala unei bănci. Ne cunoaştem cu funcţionarii de acolo din ziua în care le-am făcut o inundaţie.

Coboară nevastă-mea la bancă - imediat o recunosc două funcţionare. Doamna de la doi! Repede s-o ajute una dintre ele. Când aude ce vrea doamna de la doi, îi spune că trebuie mai întâi să-şi deschidă cont în valută. Nevastă-mea, curioasă, vrea amănunte. Află cam ce are de făcut să deschidă contul, apoi funcţionara îi spune că pentru operaţiunea cerută de ea comisionul băncii e de 50 de euro. Nevastă-mea mulţumeşte pentru informaţii şi se întoarce sus.

Cum să plăteşti comision băncii 50 de euro pentru atâta lucru?! Să te coste comisionul cât taxa de participare? Pune mâna pe telefon şi ia băncile la rând. Nu pierde vremea cu detalii, întreabă direct cât e comisionul. Peste tot pe unde a sunat, acelaşi răspuns - 50 de euro.

Îşi aduce ea aminte că are cont deschis la o bancă, parcă şi în valută. Sună repede la filiala din cartierul nostru a băncii. Aşa e, aveţi şi cont în valută, o voce politicoasă. Când aude asta, se mai linişteşte. Măcar nu mai trebuie să-şi deschidă contul. Se duce imediat la bancă. Aşa şi aşa, contul cutare! Păi nu se poate! O anunţă un tânăr politicos. Trebuie să ne aduceţi dovezi asupra identităţii celor care deţin acest cont. Ce dovezi? E un festival internaţional, la a V-a ediţie. Muzică… Şi o şcoală de vară pentru clarinetişti… Doamnă, fără o dovadă clară asupra identităţii deţinătorului contului, nu se poate! Nevastă-mea, calmă, scoate pliantul din poşetă. Festivalul cutare, cursuri de măiestrie - clarinetişti celebri. În contul comisionului, n-aţi putea verifica identitatea acestui festival? Nu, doamnă, cu tot regretul. Ne supunem unor reguli. Dvs trebuie să aduceţi dovada.

Mergem la altă bancă!

Nimereşte ea, până la urmă, o bancă unde verifică funcţionarii cum e cu contul din Budapesta. Dar i se cere să completeze un formular plin de casete, ca să deschidă cont la acea bancă. Printre alte casete erau şi câteva despre felul cum îşi agonisise nevastă-mea cei 50 de euro. Salariu, dividente, pensie etc. Totuşi, remarcă ea, lipsesc anumite rubrici pentru o declaraţie onestă - şpagă, afaceri neimpozitate, bani negri, hoţii. Nu s-au prevăzut asemenea rubrici, i se răspunde.

Pe la ora 15,30, îmi povesteşte, completa casete şi când a ajuns la suma pe care voia s-o trimită, învăţată cu multele zerouri ale monedei naţionale, cât pe-aici să scrie 50 de milioane de euro, în cifre şi litere. Aude însă în liniştea băncii - unde se vorbeşte pe un ton scăzut, ca la toate băncile - o voce care anunţă cu cât s-a mişcat euro faţă de dolar. Dacă n-ar fi fost vocea providenţei bancare, a socotit ea, s-ar fi dus la ghişeu cu formularul prost completat şi i s-ar fi spus să revină luni, fiindcă orarul de lucru cu publicul s-a încheiat. Or cei 50 de euro trebuia să ajungă în contul din Budapesta până duminică.

Se înregistrează operaţiunea de transfer, în sfârşit. Iar seara, acasă, nevastă-mea mă întreabă ce-ar fi fost dacă ar fi trimis prin mandat poştal internaţional suma de 50 de euro pe adresa persoanei fizice Bin Laden.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara