Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi libere:
cu voce tare de Gabriel Dimisianu

Ana Blandiana, Istoria ca viitor, Editura Humanitas, Bucureş ti, 2017, 208 pag.

istoria ca viitor este o carte a Anei Blandiana alcătuită din texte pe care poeta le-a rostit mai întâi înaintea unui public, din ţară sau din străinătate. Mai demult, mărturiseşte, făcuse cu greu faţă cerinţelor de a se adresa oral, în anume împrejurări, confraţilor de la Uniune, comitetului acestei instituţii „format din 90 de persoane”. Treptat şi-a învins totuşi timorarea şi s-a adresat unui auditoriu, atunci când cerinţele i-au impus-o. „Am vorbit în amfiteatre şi cămine culturale, ne spune, în săli de conferinţă şi în săli de teatru, în aule universitare, în instituţii, congrese şi colocvii internaţionale, în auditorii, în biserici”.

Cititorii acestor texte ale Anei Blandiana, ca şi cei ale altora ale sale, mai vechi, vor observa aspectul lor elaborat, sub raportul stilului, deloc marcate de oralitate. Au fost mai întâi texte vorbite, ni se spune, exprimând „nevoia de comunicare cu voce tare a unor idei, a unor soluţii, a unor obsesii”. Au fost astfel de texte, iniţial, destinate adică difuzării orale, nemarcate însă, cu toate acestea, de oralitate, nedeosebindu-se prin ceva, stilistic vorbind, de eseistica numai scrisă a Anei Blandiana.

Am intitulat comentariul meu împrumutând din textul Anei Blandiana sintagma cu voce tare, definitorie, fără doar şi poate, socotesc, pentru spiritul eseurilor ei. Ne spun apăsat şi limpede, aceste eseuri, ceea ce au de spus.

Impresionează în carte capacitatea de a ne reproiecta în vâltoarea de idei a unei epoci pe care măcar în parte am trăit-o (mă refer la unii ca mine) şi ale cărei înfăţişări ne apar azi ca aparţinând istoriei.

Sunt istorie anii postbelici, cu împărţirea lumii în vestici şi estici, ultimii aduşi să trăiască un destin care i-a făcut mai bogaţi decât pe ceilalţi în „domeniul suferinţei”. Sunt o istorie pe care Ana Blandiana, în anii 1990, în conferinţa ţinută la Sorbona, dar şi în alte împrejurări, s-a străduit să o facă înţeleasă de vestici, ca parte, în fond, a unei evoluţii comune: „Am încercat să-i fac să înţeleagă această suferinţă ca pe o zestre pe care Europa de Est o aduce lumii libere pentru a fi adăugată patrimoniului european. Pentru că suferinţa este un patrimoniu”.

Constatările despre comunism, cu cele două rădăcini ale sale care îi par a fi „spaima profilactică şi inteligenţa ocultă”, aceste constatări poeta le raportează la ceea ce crede a fi fost cel mai mare rău care ne-a bântuit în istorie şi încă ne bântuie: apatia. „Apatia ca formă de corupţie, consideră Blandiana, este poate cea mai gravă dintre formele de corupţie a spiritului colectiv, intrat, încetîncet, într-olungă letargie civică”.

Din perspectiva acestor considerente va repudia Ana Blandiana politicianismul („am respins din politică politicianismul“), poziţie care a duso la conflicte cu unii parteneri din Convenţia Democratică, dispuşi să accepte prea repede alianţe conjuncturale.

Legitime în carte sunt raportările la Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei de la Sighet, instituţie edificată în chip hotărâtor prin contribuţia mult regretatului Romulus Rusan, precum şi consideraţiile referitoare la cenzură, astfel cum aceasta a funcţionat în stalinism şi în epoca Ceauşescu.

Avem de reflectat în legătură cu felul în care vede Ana Blandiana libertatea cuvântului obţinută în 1989, o libertate care i-ar fi diminuat acestuia importanţa. „Într-o libertate la care am visat tot timpul, scrie acum poeta, în care poţi să spui orice (…) nici pe departe nu mai are importanţa pe care o avea înainte“. A spune orice în toată voia, într-adevăr, e un act de normalitate şi nu mai mult. Dar nici mai puţin. Mă văd îndemnat să adaug, aceasta pentru acei semeni ai mei care au uitat cum a fost în comunism, ca şi pentru aceia care, spre norocul lor, nu au trăit atunci şi nu au ce să uite. Le rămâne să afle de la noi.

Incisive până la sarcasm sunt reflecţiile Anei Blandiana în ce priveşte „băşcălia la români”, un medicament care poate să producă „o intoxicaţie medicamentoasă la fel de periculoasă ca şi boala pe care a încercat să o trateze”.

Discutabile, în sensul că au capacitatea să genereze discuţii, sunt părerile Blandianei despre faptul că, asemenea catedralelor gotice, marii poeţi s-ar asemăna: „…marii poeţi seamănă cu toţii, numai mediocrităţile sunt pline de originalitate. Sublimul nu e divers”. Consideraţii ferme, tranşante ale marii poete care, ca în atâtea alte rânduri, ne impune nu doar adeziunea intelectuală ci şi sufletească.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara