Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

întoarcerea la cărţi:
Cărţile liberatoare de Mihai Zamfir

Care sunt ele? Cărţile scrise acum în închisorile din ţara noastră şi publicate dincolo de zidurile lor. Cărţi ce ar trebui să poarte, în pagini, aerul umed şi muced al temniţei, dar care din fericire degajă un cu totul alt aer. Scrierea oricărei cărţi îl eliberează oricum pe autor de o insuportabilă greutate interioară, dar cărţile la care ne referim sunt dublu liberatoare.

Stupefacţia legitimă a unor intelectuali români ce asistă neputincioşi la spectacol – al arestaţilor pentru hoţii şi înşelăciuni reprofilaţi rapid în scriitori – ne face să trecem cu vederea savoarea intrinsecă a acestei recente mode. Nu faptul că foşti manageri sportivi, bancheri, politicieni ori economişti îşi reduc durata condamnării prin scrierea de cărţi pare fenomenul cel mai interesant, ci însăşi ipoteza acceptată a compunerii de opere intra muros. Dacă aruncăm doar o foarte scurtă privire înapoi, observăm cu uşurinţă amploarea saltului civilizaţional realizat de ţara noastră în doar cîţiva ani.

A invoca, în acest context, „închisorile morţii” de la Aiud, Sighet sau Rîmnicul Sărat, în care regimul comunist s-a răfuit cu adversarii politici, ar fi de prost gust. Actualele închisori posedă un subconştient prea greu încărcat de istorie pentru a nu încerca să facă uitată amintirea Aiudului ori a Sighetului. Însă chiar prin comparaţie cu cele mai permisive localuri de detenţie europene, închisorile noastre aspiră uneori la statutul „închisorilor de patru stele”.

Mai întîi, prin însăşi posibilitatea de a scrie acolo. Tradiţia ce urcă pînă la mijlocul secolului al XIX-lea permitea doar deţinuţilor politici, adică doar deţinuţilor arestaţi pentru ideile lor, posesia în închisoare de cărţi, creioane şi hîrtie. Deţinuţilor de drept comun, celor ce păcătuiseră cu bună ştiinţă faţă de legea comună, li se îngăduia doar excepţional lectura Bibliei şi nimic mai mult. De instrumente de scris – nici vorbă! Or, actuala practică penitenciară românească i-a transformat de fapt pe toţi puşcăriaşii în deţinuţi politici, cu drepturile aferente. Ei n-ar mai sta astfel în închisoare pentru că au delapidat sume astronomice, ci doar pentru că ideile lor contrazic ideile guvernanţilor. Iată-i pe toţi ridicaţi la rangul de arestaţi de lux.

În al doilea rînd, modul în care producţiile scriptice ale acestor domni trec zidurile închisorii, aşteptate cu sufletul la gură de editori: se pare că am atins şi aici o celeritate ameţitoare. Odinioară, după ce ieşea din captivitate, fostul deţinut – îmbătrînit cu o sută de ani – se apuca în fine să-şi aştearnă pe hîrtie experienţa unică. Silvio Pellico şi-a descris suferinţa în celebra sa carte (Le mie prigioni) ca pe o convertire religioasă, după ce a părăsit sumbrul castel-închisoare din Slovacia; iar închisorii lui N.Steinhardt îi datorăm una dintre cele mai impresionante confesiuni scrise în limba română. Operele carcerale semnate de prizonierii noştri contemporani traversează în schimb fără nici o dificultate zidurile temniţelor, multiplicîndu-se imediat în mii de exemplare.

În fine, de un pitoresc fără seamăn se dovedesc titlurile şi temele recentei noastre literaturi carcerale. Dacă ne aşteptam ca operele concepute în frig şi întuneric să reflecte episoade biografice sumbre, ne înşelam amarnic; de la istorie medievală la teorie socială, de la relaţii politice la monografii de monumente, de la sport la finanţe, paleta se dovedeşte de o lărgime impresionantă.

S-ar zice că deţinuţii noştri de seamă au în celulele lor un contact permanent cu Biblioteca Congresului Statelor Unite sau cel puţin cu Biblioteca Academiei din Bucureşti, de unde sorb zilnic informaţiile. Poţi ajunge şi la concluzia că dacă, potrivit romanticilor noştri, românul e născut poet, puşcăriaşul român contemporan e născut savant. Te şi întrebi de ce au mai trebuit să facă un lung şi complicat detur (prin afaceri, escrocherii, şpagă, proces şi condamnare în instanţă), în loc să fi început direct cu scrierea operelor, niciodată complete. Cîtă infrastructură costisitoare (DNA, ANAF, procuratură, judecătorii, penitenciare) ar fi fost economisită, spre cîştigul tuturor.

În urma consideraţiilor de mai sus, cred că problema autorilor reali ai operelor zămislite între zidurile închisorilor româneşti din secolul XXI nici nu se mai pune. Şi-a pierdut orice importanţă.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara