Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Comunicat U.S.R. de ---

Miercuri, 13 septembrie 2017, s-a reunit Consiliul Extraordinar al Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul ședinței au fost anunțate apropiata intrare în an electoral a U.S.R. și consecințele acestui fapt.
Au fost discutate numeroase aspecte din activitatea U.S.R. și a Filialelor, atât din prima parte a lui 2017, cât și din toamna care vine. Calendarul proiectelor din toamna lui 2017 este următorul: „Literatura tinerilor”, Neptun, 14-16 septembrie, Festivalul de Literatură de la Chișinău „Două state, o literatură”, 21-24 septembrie, Festivalul Național de Literatură „FestLit”, Cluj, 8-10 octombrie, Colocviul „Titu Maiorescu”, Timișoara, 10-12 octombrie, Premiul „Scriitorul Anului”, Iași, 1-3 noiembrie, Premiul „Cartea Anului” acordat de revista România literară, 23 noiembrie.
Au fost prezentate câteva realizări semnificative ale U.S.R., precum majorarea cuantumului indemnizației de merit și soluția Curții Constituționale care a decis că Legea nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertisment este constituțională (Decizia nr. 495/ 04.07.2017).
A fost prezentată situația colectării timbrului cultural și a fost aprobată, în unanimitate, notificarea editurilor care nu au achitat U.S.R. sumele datorate. Situația la zi a proceselor în care a fost implicată U.S.R. (toate câștigate de către U.S.R., ca și unele din cele prelungite prin intervenții succesive de către reclamanți, obligați, de altfel, în instanță, într-un caz, la achitarea cheltuielilor de judecată) a fost expusă de av. Corina Popescu.
Un alt punct pe ordinea de zi a fost aprobarea, prin vot, a trei indemnizații de merit, una fiind pentru minoritatea maghiară (Egyed Peter), celelalte două revenindu-le, în urma votului, lui Horia- Roman Patapievici și Eugen Suciu. (În urma decesului lui Mircea Ionescu-Quintus, o a patra indemnizație de merit a revenit următorului pe listă, George Volceanov.)
A fost solicitată aprobarea pentru începerea lucrărilor de reparații la Casa de Creație Neptun, iar la capitolul Diverse, au fost discutate și aprobate următoarele puncte: înființarea unei Librării a U.S.R., cu evenimente culturale organizate ori girate de U.S.R., cofinanțarea Colocviului Național „Zilele Poeziei Iustin Panța”, Sibiu, noiembrie 2017, și a proiectului „Scriitorul anului” Iași.
Una dintre concluziile desprinse în urma conexării tuturor capitolelor din activitatea U.S.R. expuse la Consiliu a fost că atacurile concertate la adresa U.S.R. și acțiunile costisitoare în justiție (61 de procese și tot atâtea intervenții în procese!) nu au afectat (deși asta au intenționat) buna activitate a Uniunii în 2017, ca, de altfel, și în anii anteriori.
A fost, totodată, decisă data Consiliului Ordinar pe 23 noiembrie, când va fi definitivat Calendarul Electoral din 2018 și vor fi expuse acțiunile U.S.R. legate de Centenarul Unirii.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara