Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Colson Whitehead: despre literatură, muzică, succes şi sclavie de Cristian Pătrăşconiu

Interviu exclusiv realizat (via email) de Cristian PĂTRĂŞCONIU

Ce schimbă în viaţa unui scriitor faptul de a obţine Premiul Pullitzer? Şi, în cazul dumneavoastră, chiar mai multe premii, de fapt...

Bineînţeles că modurile în care a fost receptată cartea mea au depăşit până şi cele mai nebuneşti aşteptări pe care le-aş fi putut avea. Este probabil că aşa ceva se întîmplă, cum se spune, „o dată în viaţă“. În ciuda înclinaţiei mele de a lua lucruri în negativul lor, în ciuda pesimismului meu de durată, mă bucur foarte mult de ceea ce mi s-a întâmplat.

V-aţi temut de subiectul romanului Ruta subterană? V-a fost uşor să scrieţi cartea aceasta?

Cînd ideea unui asemenea proiect a început să îmi dea tîrcoale – aceasta se întâmpla la începutul anilor 2000 – nu am simţit că sunt un scriitor suficient de bun încât să o şi pun în practică, suficient de matur pentru a face faţă unui asemenea subiect în felul în care acesta îl merita. Aşa că am aşteptat să treacă timpul, avînd în minte că, dacă voi scrie mai multe cărţi, voi deveni un scriitor mai bun şi, fiind mai în vîrstă, mai copt, că voi fi suficient de matur pentru a putea să scriu şi în direcţia în care merge romanul Ruta subterană.

Cum aţi documentat această carte? Spre ce surse şi resurse aţi mers?

Există cîteva istorii ale Rutelor subterane, aşa cum este, spre exemplu, cartea lui Fergus Bordewich – Bound For Cannan, dar, pentru romanul meu, în principal, m-am bazat pe surse primare. Spre exemplu, multe povestiri despre perioada de sclavie şi despre sclavi precum ale lui Frederick Douglass sau Harriet Jacobs şi, de asemenea, documente de istorie orală ale vechilor sclavi colectate de guvernul Statelor Unite în anii ’30 ai secolului trecut.

Tema sclaviei este una extrem de dură şi de delicată. Care au fost cele mai neaşteptate critici pe care le-a întîmpinat acest proiect literar al dumneavoastră?

Nu ştiu de niciuna. Gîndesc că, dacă există cineva care crede despre sclavie că este un subiect mult prea delicat pentru a fi tratat cu mijloacele ficţiunii, acela nu trebuie neapărat să pună mâna pe această carte. Dacă însă ceea ce vede pe coperta cărţii sună cumva interesant, atunci, ok, poate merge către ea.

Puneţi muzică atunci cînd scrieţi? Ce piesă / piese muzicale aţi ascultat cel mai des în timpul în care aţi scris Ruta subterană?

Întotdeauna ascult muzică atunci cînd scriu – fie că este punk, disco, jazz, electronică. Este ca şi cum muzica îmi ţine companie. În perioada în care am începutul să lucrez la acest roman, am ascultat foarte des primul album Ramones şi cel mai recent album Misfits.

Aveţi piese pe care le ascultaţi neapărat la începutul scrierii unei cărţi şi / sau pe care le ascultaţi la finalul scrierii unei cărţi?

Este ceva care funcţionează ca un ritual în acest sens: când ajung la ceea ce reprezintă ultima zi de scris la un roman, ascult, întotdeauna, Prince cu Purple Rain şi Sonic Youth cu Daydream Nation. Această obişnuinţă a mea înseamnă, între altele, şi că am ajuns la finalul unui proiect, fără să fiu călcat de vreun autobuz, şi că aceste două piese m-au adus, cumva, acasă...

Ce se întâmplă într-o societate sau într-o lume care refuză să se confrunte cu un adevăr esenţial, dar inconfortabil?

Ei bine, noi avem neonazişti care mărşăluiesc în Virginia, în Europa sunt nazişti care mărşăluiesc în Polonia – şi cred că, dacă nu vom studia istoria aşa cum se cuvine, în mod adecvat şi în adevărul ei, vom repeta greşelile. Şi eu nu sunt primul care spune aşa ceva...

Cum aţi defini Ruta subterană? Este şi o carte politică, să spunem?

Nu definesc cartea mea altfel decît ca fiind un roman – eventuale alte caracterizări cu privire la ea este treaba celor care o citesc. Pe de altă parte, cînd spunem „politic“, trebuie să avem în vedere că „a fi ceva politic“ înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiţi. Pot înţelege că dacă este cineva care scrie despre sclavie şi despre „supremaţia albilor“, acela scrie şi o „carte politică“, dar această formulă nu înseamnă foarte mult pentru mine.

Ce fel de actualitate are Ruta subterană? În ce fel este ea despre SUA de astăzi?

Nu m-am gândit cînd am început şi cînd am făcut acest roman că este ceva anume legat de America de astăzi. Dar, pe de altă parte, dacă astăzi continuăm să scriem şi să vorbim despre rasismul din 1850 este, pesemne, şi pentru că, de fapt, foarte puţine s-au schimbat între timp.

Pentru a înţelege mai bine tematica acestei cărţi, ce alte cărţi aţi recomanda să fie citite? Lîngă ce alte romane aţi pune romanul dumneavoastră?

Nu am nici o idee şi nu îmi poziţionez romanul meu niciunde – cum vă spuneam, este treaba altora să o facă, dacă doresc. Dar Întîmplările dintr-o viaţă de femeie sclav ale lui Harriet Jacobs reprezintă un mare roman despre sclavie, aşa cum Sînge rău a lui James H. Jones este o carte de nonficţiune foarte folositoare mie, în privinţa scenelor cu experimentele medicale, din cartea mea.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara