Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Coda autobiografică de Valentina Sandu-Dediu

Îmi asum faptul că selecţia mea din paginile României literare nedreptăţeşte inevitabil destule evenimente ale acestei ediţii de festival. Regret mai ales faptul că nu mai am ocazia să omagiez finalul, îndeosebi pe Vasily Petrenko la pupitrul Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, sau pe Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdan, cu Janine Jansen şi Andris Nelsons. Dar trebuie să vă spun o poveste.

„Wozzeck în România“

În urmă cu 25 de ani, când îmi terminam lucrarea de licenţă despre opera lui Alban Berg, Wozzeck, participam la cenaclul tinerilor muzicologi din cadrul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, cu aspiraţia ca, într-un viitor apropiat, să fiu acceptată ca membră a Uniunii. Pentru că volumul meu care analiza opera lui Berg fusese propus pentru tipar (a apărut la Editura Muzicală în 1991), manuscrisul a fost supus dezbaterilor şi s-a spus că trebuie neapărat să remediez un defect: lipseşte un capitol despre „Wozzeck în România”. Stupoarea mea simţită atunci era naivă şi tinerească, lipsită de replică şi, deşi ştiam că nu pot scoate un capitol din aşa ceva, am încercat cu politeţe, dar evident fără folos, să caut ecourile partiturii pe meleagurile patriei. Realitatea este că publicul românesc şi viaţa muzicală rămân profund conservatoare de-a lungul secolului XX. În prima jumătate a sa, compozitorii noştri fuseseră influenţaţi de impresionism, de romantismul târziu şi neoclasicism, şi prea puţini s-au arătat curioşi de experimentele vieneze ale lui Arnold Schönberg şi ale elevilor săi, Berg şi Anton Webern. Am găsit o menţiune de prin anii ’30, despre un concert de la Conservator unde se cântau cu pian trei scene din Wozzeck, şi cam atât. În acea vreme, opera deja se afla pe afişele multor teatre europene dar, din acest punct de vedere, noi nu am ieşit nici azi (după 90 de ani de la premieră) dintr-o provincie culturală.
Mai târziu, în timpul realismului socialist, muzica atonală era interzisă, şi doar câţiva compozitori, în egală măsură oameni de cultură remarcabili, o studiau în cvasi-clandestinitate. Nu e o întâmplare faptul că în casa unuia dintre ei, a lui Ştefan Niculescu, am văzut prima oară o casetă video, prin 1988-89, cu o celebră înregistrare cu Wozzeck de la Opera de Stat din Viena, dirijată (pe dinafară!) de Claudio Abbado. (Prin 1991 am reuşit să văd live chiar acel spectacol.) Tot maestrul Niculescu a fost cel care îmi împrumutase pe atunci faimoasa carte a lui Adorno, Filosofia muzicii noi (e drept, în limba franceză...) şi mă chestionase sever după ce i-am înapoiat-o, ca să fie sigur că am asimilat ceva. Mă hotărâsem deja să îmi aleg ca subiect de licenţă această operă, ascultată iniţial pe benzi de magnetofon, la Conservator, în cadrul unui curs de istoria muzicii susţinut de Vasile Iliuţ. Iar profesorul meu de muzicologie, Grigore Constantinescu, m-a susţinut pe un asemenea traseu de cercetare care, în acei ani, părea de-a dreptul straniu.
Îmi dau seama acum, când m-am integrat într-un public puţin numeros (la Sala Palatului, pe 14 septembrie), că nu te poţi îndrăgosti instantaneu de muzica lui Berg. (Să nu uităm că la fel se întâmplă cu multe din lucrările lui Enescu, inclusiv cu Oedipe.) Mi-am adus aminte de prima mea impresie: una de curiozitate, stimulată de sonorităţi pe care nu le înţelegeam pe deplin, dar care m-au impresionat într-o bună măsură. Atunci când am deschis partitura, când am început să o analizez şi să o ascult din nou şi din nou, să citesc alte studii şi cărţi despre subiectul meu, fascinaţia pe care am simţit-o nu m-a părăsit până azi. De atunci, am văzut spectacolul de foarte multe ori, împreună cu grupe succesive de studenţi pe care am încercat să-i molipsesc de entuziasmul meu, să le explic detalii care să le faciliteze cât mai rapid mesajul bergian. După concertul de la Sala Palatului, m-am întâlnit în hol cu câţiva dintre aceşti foşti studenţi, iar ei mi-au spus, zâmbind, că s-au gândit la mine cu această ocazie. M-am amuzat imaginându-mi că le părusem probabil monomană, dar adevărul e că, pe măsură ce ascultam mai mult opera analizată, deveneam admiratoarea ei necondiţionată şi înflăcărată.
Explicaţia principală e una simplă: Alban Berg e un compozitor extraordinar de talentat, care şi-a însuşit cu devotament noua tehnică de compoziţie a mentorului său şi a reuşit să o umanizeze. Aşa cum l-am auzit spunând şi pe dirijorul Leo Hussain, într-un interviu radiofonic, din această capodoperă nu poţi elimina niciun sunet, totul e perfect gândit şi simţit. Pătrunzând în mecanismele ei, observând fineţea, complexitatea detaliilor structurale şi eficacitatea lor dramaturgică, satisfacţia este în primul rând una intelectuală. Dar e dublată imediat de emoţii, pentru că Berg reuşeşte să exploreze căldura umană, cu tot absurdul şi grotescul degajate de piesa lui Georg Büchner şi păstrate în muzică. Halucinaţia, cruzimea, erotismul, căinţa, credinţa – toate sunt conturate cu o tuşă expresivă care transcende disonanţele limbajului atonal (pe care Berg de altminteri încearcă mereu să le atenueze, inclusiv prin citatele folclorice perfect integrate în discurs). Emoţia este simţită la maximum în alternativa personală, ingenioasă a compozitorului la finalul piesei neterminate a lui Büchner, Wozzeck (o prezenţă frecventă în stagiunile teatrale), piesă care a dat naştere şi unei versiuni cinematografice magistrale a lui Werner Herzog.
Scriitorul lăsase câteva variante pentru finalul scenelor sale dramatice: Wozzeck este prins şi deferit justiţiei pentru crima sa (ceea ce ar corespunde adevărului istoric al faptului real de la care pornise Büchner); Wozzeck se îneacă în căutarea cuţitului cu care o omorâse pe Maria. Compozitorul adaugă un ultim mesaj, în dublă ipostază. Comentariul pur muzical al ultimului interludiu orchestral („Invenţiune în re”) concentrează atenţia privitorului-ascultător doar asupra muzicii. Berg proiectează un adevărat film muzical al tuturor evenimentelor cheie din operă, provocând imaginaţia să răspundă doar urechii. Sunt reluate ardent toate motivele cheie, într-o derulare care nu poate să mai ţină cont de învăţăturile maestrului Schönberg. Berg se întoarce aici explicit la tonalitate, la re minor sau re major, la tradiţia simfonică ce se sfârşise într-un fel cu Gustav Mahler. Iar după acest poem simfonic pare că nu mai e nimic de spus. Totuşi, cortina se redeschide, iar copilul lui Wozzeck şi al Mariei se joacă pe un cal de lemn, inocent chiar atunci când prietenii vin să-i spună că mama lui a fost descoperită moartă, pe malul lacului. Continuă să sară pe băţul-cal, într-un „Hopp-hopp” prelungit de mişcarea virtual infinită a orchestrei, discretă, monotonă, consonantă. Berg este un maestru neîntrecut al finalurilor care se sting treptat şi aproape insesizabil în tăcere.
Toate aceste confesiuni şi explicaţii încearcă să justifice exaltarea mea de ascultător, convins că evenimentul cel mai important al actualei ediţii de festival rămâne opera Wozzeck în concert, sub bagheta excepţionalului Leo Hussain şi cu participarea unor magistrali solişti invitaţi: Michael Volle, Evelyn Herlitzius, Arnold Bezuyen, Martin Winkler. În puţine repetiţii (marile teatre de operă alocă sute de ore pregătirii unui asemenea spectacol), dirijorul a ştiut să se sprijine pe experienţa vocală şi scenică a acestor solişti, să însufleţească restul distribuţiei (Marius Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Maria Jinga, Valentin Vasiliu, Şerban Vasile), Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu” (cor pregătit de Iosif Ion Prunner), şi să obţină dacă nu o interpretare impecabilă, una extrem de convingătoare. Iar publicul rămas a răsplătit cu căldură efortul interpreţilor. Nu-mi pierd speranţa că, printre cei aflaţi pe scenă sau în sală, se vor fi aflat câţiva interesaţi să vadă şi să audă din nou opera lui Berg, în puneri în scenă accesibile pe Mezzo sau, mai simplu, pe Youtube.
Aştept demult să îmi spun povestea despre cum l-am cunoscut pe Berg, iar premiera românească a lui Wozzeck, chiar dacă doar în versiune concertantă, devine inevitabil „madlena” mea. Cu o întârziere de un sfert de secol, iată că am reuşit totuşi să scriu ceva din capitolul cerut atunci, despre „Wozzeck în România”.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara