Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Circul din Arenă de Horia Alexandrescu

Cică s-ar fi redeschis Arena Naţională. Pagubă- n ciuperci! Amicalul cu Lituania se joacă la Giurgiu, iar regalul cu ibericii s-a dus, hăt, la Cluj- Napoca, de unde provin atât premierul Cioloş, cât şi mâna sa dreaptă, Dâncu.

O fi doar o coincidenţă, că tot suntem la un pas de alegerile locale, dar nici nu pot băga mâna-n foc că pasul acesta nu e unul la… ofsaid. În schimb, îl citez convins pe Il Luce, care a ştampilat întregul circ: „O prostie!” Una imensă, însă, care ne-a costat, scurt, peste 400 000 de euro, cât ar fi trebuit să încaseze primăria în urma meciurilor (interne şi internaţionale) care nu s-au mai disputat, plus încă vreo 750 000, cât plăteşte PMB, pentru întreţinerea Arenei Naţionale, în aceste aproape cinci luni de circotecă.

De felul meu nu sunt cusurgiu, dar la vremurile astea, în care toţi se iau la trântă cu corupţia, după principiul scapă cine poate, o bagatelă de peste un milion de euro n-o fi cumva prea puţin ca să stârnească interesul reporterilor de investigaţie? Că singur Tolontan s-a luptat cu morile de vânt de la ISU şi IGSU, vocea lui fiind pe punctul de a fi acoperită tocmai de caricaturile politice care se pricep acum şi la „Duraskin”, materialul ignifug al copertinei. Iar băieţii ăştia de la ISU, care dăduseră avizul şi la „Colectiv”- să-i ierte Domnul, dacă poate, că, vorba aia, nu ştiau ce fac – ne-au plimbat acum, aproape jumătate de an, chipurile ca să ne spună că ne putem duce liniştiţi pe Arena Naţională. Ei, aş! Pentru cine nu ştie, avizul presupunea un angajament comun al ISU, cu Primăria Capitalei, cu IGSU şi cu Ministerul Dezvoltării al domnului Vasile Dâncu. Iar singurii pricepuţi (teoretic) în materie, cei de la IGSU, au ştampilat materialul copertinei la categoria C, în timp ce un laborator de specialişti veritabili,din Italia, l-a clasificat cu „B”, adică o categorie superioară! Oare până unde putem împinge ridicolul şi, mai ales, cu câte pierderi? Cine testează specialiştii noştri şi cine îi validează, cât ne putem baza pe verdictele lor şi ce valoare au, până la urmă, avizele pe care le emit?

Arena Naţională ne-a costat vreo 250 de milioane de euro, ca să nu putem juca pe ea când vrem, dar iată că, după cât am înotat acum în aceste ape tulburi, ne trezim că am putea rata şi şansa de a găzdui cele patru jocuri din Campionatul European 2020, programate deja în România, după cum a avertizat Răzvan Burleanu, preşedintele FRF. Din acea perspectivă, se invocă în plus şi precaritatea infrastructurii, ceea ce chiar că nu putem contesta, la câte autostrăzi am avut pe hârtie, în ultimul sfert de secol.

Iar mai nou, ca să ne convingem că pompierii noştri atomici stau cu ochii-n patru, aflăm că nu emit avizul nici pentru Arena BNR, unde Ţiriac reuşise să aducă, pe propriul buzunar, Turneul Internaţional de Tenis care-i poartă numele. Drept care atât el, cât şi Ilie Năstase, au anunţat că renunţă la organizarea competiţiei găzduite de Bucureşti. În acest caz, însă, jocul făcut de ISU este absolut aberant, de vreme ce Arena BNR, fostă Progresul, nu este acoperită şi nici nu are o copertină retractabilă! Iţi vine să-ţi faci cruce şi să te întrebi cât de aberanţi pot fi aceşti băieţi de la ISU, ca să-şi permită să anuleze un turneu în aer liber, pe un teren de zgură pe care s-a jucat în 1972 chiar finala „Cupei Davis” dintre România şi SUA. Am fost în tribunele pline ochi la acel memorabil meci, pe care n-a reuşit să-l contramandeze vreun aviz al pompierilor, cum se întâmplă acum, cu turneul lui Ţiriac şi Năstase.

Sigur, suntem neam de cârcotaşi, dar tragedia de la „Colectiv”, de care principalii responsabili sunt tocmai cei de la ISU, nu trebuie să le permită abuzuri de genul celui de la Arena Naţională şi cea a BNR, care sunt exagerări evidente. Dacă legile le permit să sară calul întratât încât să ne priveze de puţinele spectacole sportive de care mai avem parte, probabil că Parlamentul trebuie să le ia hârtiile la puricat. Că DNA-ul a făcut-o deja, iar ei, ca pompieri ce sunt, cu tot respectul pe care îl port celor veritabili, le recomand doar pozele ecvestre, la sărbătoarea naţională.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara