Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Cineaşti români premiaţi la Erevan de Madeliene Karacasian

În zilele de 10-17 iulie, Erevanul, Capitala Armeniei, a găzduit cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului „Caisa de Aur”. În programul festivalului au fost selecţionate 150 de filme dintre cele peste 630 trimise din diverse colţuri ale lumii.
Derek Malcolm din Marea Britanie, preşedinte de onoare al FIPRESCI şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, a prezidat juriul concursului de filme artistice. „Caisa de Aur” a revenit filmului „Nader and Semin, A Separation” al regizorului iranian Asghar Farhadi, care anul acesta a mai cucerit „Ursul de Aur” la Berlinală, Premiul Festivalului de la Sydney şi altele. „Caisa de Argint” a obţinut-o filmul „The Journals of Musan”, realizat de sud-coreeanul Park Jung-bun.
Regizoarea argentiniană Paula Markovich a fost recompensată cu Premiul Special al Juriului şi cu Premiul Special al Academiei Armene de Film pentru „The Prize”, cea mai recentă creaţie a tinerei cineaste sud-americane.
Competiţia „Panorama Armeană” a fost câştigată de scurtmetrajul „Loading My Life” de Harutyun Shatyan, răsplătit şi cu premiul oferit de Consiliul Britanic.
Juriul Premiului FIPRESCI, prezidat de criticul de artă britanic Birgit Beumers, a acordat trofeul său producţiei „Mandoo”, în regia lui Ebrahim Saeedi din Kurdistanul iranian.
Printre oaspeţii de onoare ai Erevanului au fost actriţa şi regizoarea Fanny Ardant din Franţa, care şi-a prezentat, între altele, filmul „Cenuşă şi sânge”, realizat în România, cineastul ungur Bela Tarr şi regizorul armean Roman Balayan, ambii cu retrospective consistente.
Festivalul „Caisa de Aur” a însemnat o reuşită şi pentru doi cineaşti români. Juriul concursului de documentare, prezidat de Bojidar Manov, reputat critic de film din Bulgaria, a acordat „Caisa de Aur” filmului românesc „Lumea văzută de Ion B.” al tânărului cineast Alexander Nanau, primul documentar original HBO din Europa Centrală, care a fost selecţionat în ultimii doi ani la peste 30 de festivaluri internaţionale, cucerind Premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar 2010, Premiul Emmy International Arts Programming 2010, Premiul pentru cel mai bun documentar balcanic la Dokufest, 2010 de la Prizren Kosovo, precum şi un premiu la ultima Gală „10 pentru România”.
Juriul Independent Bisericesc, prezidat de rev. Andreas Engelschalk din Germania, a conferit Premiul Ecumenic filmului „Europolis” al lui Cornel Gheorghiţă, care are la activ câteva filme documentare, precum şi scurtmetraje, cineastul român fiind, din 1991, profesor la Şcoala Superioară a Audiovizualului de pe lângă Universitatea Toulouse II, iar din 2001, la Şcoala Superioară de Meserii Artistice din Toulouse. Amintesc că „Europolis” este deţinătorul Premiului HBO-TIFF 2005, pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, acelaşi scenariu fiind premiat şi în 2008 la Paris, în cadrul Festivalului European de Film Independent, deţinând şi o Menţiune specială a juriului Festivalului Internaţional de Film de la Montréal 2010.
Subintitulat „Răscruce a culturilor şi civiliza- ţiilor”, se poate spune că Festivalul Internaţional al Filmului „Caisa de Aur” de la Erevan şi-a atins scopul, constituind nu numai un succes pentru cineaştii români, dar şi o adevărată sărbătoare a celei de-a şaptea arte la poalele Muntelui biblic Ararat.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara