Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Cine ocoleste pe cine de Cristian Teodorescu


După anunţul lui Dan Pavel că îl va şcoli politic pe Gigi Becali am devenit curios. Ia să vedem! Cînd l-am auzit mai deunăzi pe Becali citînd din Machiavel cum trebuie să se comporte Principele cu subordonaţii lui, asta mi-a plăcut. Şi mi-a plăcut şi ce-a zis el despre cum şi-a făcut partidul - pe banii şi pe imaginea lui. În definitiv, Gigi, cum îi spun afectuos colaboratorii lui politici mai apropiaţi, chiar aşa a procedat.

Fostul senator UFD, Paul Ghiţiu, căruia Becali îi mai rezolvă unele cheltuieli, a exprimat într-un interviu că principele partidului nu va mai repeta declaraţia cu banii şi imaginea, pentru că îi dăunează la imagine şi îi indispune pe fruntaşii Noii Generaţii.

Dă Gigi Becali un interviu aşezat, la un post de televiziune. La întrebarea, printre primele, cum e cu partidul său, patronul Stelei o ţine pe-a lui - din banii şi imaginea sa personală!

După care începe Becali să-şi expună viziunea politică. Lui îi plac legionarii. Patrioţi adevăraţi. Singurii, la vremea lor. De-aceea a şi preluat el din sloganurile lor. Au avut ideal! Întrebat de realizator în ce consta idealul Legiunii, Gigi începe s-o scalde. I-au plăcut lui cum sunau sloganurile legionarilor, nu că erau antisemiţi şi altele. El nu e antisemit şi "Partidul Legionar" nu mai e posibil azi în România! Nu mai e posibil, dar lui Becali îi plac lozincile legionare. Ce să spui, lui îi plac şi legionarii pentru că asta e plăcerea lui. Dictatura? Şi ea poate fi bună! Ascultîndu-l aşa pe Gigi Becali, îmi aduc aminte de ceea ce spunea CVTudor, cu ani în urmă, despre sine însuşi. Tribun al poporului care a îmbrăcat cămaşa morţii, în timp ce România mare, săptămînalul lui, abunda de formulări antisemite - îndreptate împotriva unor persoane cărora li se amintea originea etnică. Spre deosebire însă de Gigi Becali care declară verde că îi plac legionarii, CVTudor avea slăbiciune pentru Antonescu. O slăbiciune de care s-a lipsit, vrînd să dovedească, public, că nu mai e ce a fost. CVTudor s-a metamorfozat în admirator al poporului evreu. Dar şi-a păstrat drept cai de bătaie ţiganii şi ungurii.

În interviul în care şi-a expus crezul, Becali a sărit puţin şi împotriva PRM-ului la nivel de preşedinte de partid. Dar caii lui de bătaie sunt Băsescu şi Stolojan. Pentru că sunt corupţi. Realizatorul emisiunii îl întreabă ce părere are el despre Viorel Hrebenciuc. Acesta e corupt? Lui Gigi Becali i se rupe filmul anticorupţie şi declară "Hrebenciuc e prietenul meu!".

Întrebat el ce are cu Băsescu şi cu Stolojan, cu care nu s-ar alia pentru nimic în lume, liderul Partidului Noua Generaţie explică. Ăştia nu sunt buni de preşedinţi de partid. Nu-i respectă subordonaţii lor, fiindcă sunt mai inteligenţi decît ei. Subordonaţii. Băsescu e un acela care aduce voturi, dar Berceanu nu se uită la el. Stolojan? Se compară el cu Tăriceanu ca nivel de inteligenţă?

Cine îi place lui Becali, la nivel de preşedinte de partid? Adrian Năstase. Jumătate din partid nu-l înghite, dar cealaltă jumătate îl idolatrizează, că e inteligent şi e tare.

Acesta e omul despre care analistul Dan Pavel susţinea că va echilibra eşichierul politic, cu partidul său.

Luat de realizator la bani mărunţi, Becali a mărturisit că a intrat în politică fiindcă aşa crede că l-a dăruit Dumnezeu. I-a dat avere, i-a dat imagine, păi asta înseamnă că în socotelile Celui de Sus intră şi aceea că Gigi Becali trebuie să facă ceva în politică.

Din interviul pe care proprietarul echipei Steaua l-a dat spre ştiinţa naţiunii unui post de televiziune nu reiese deloc că Dan Pavel a reuşit să-l şcolească politic. Şi nu se vede că Paul Ghiţiu ar avea vreo influenţă asupra ideilor politice ale lui Gigi Becali. Mai curînd e probabil ca echipa de politicieni şi de sfătuitori pe care a achiziţionat-o Becali, pe banii lui, să se plieze pe ideile lui despre politică, pentru că, nu-i aşa, cine scoate banii are dreptul la ultimul cuvînt.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara