Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Chişinău, primăvara unui alt început de Adrian Popescu

La invitaţia ICR Chişinău, director Valeriu Matei, director-adjunct Nichita Danilov, în cadrul Programului Podul de cărţi, scriitorii Gabriel Chifu, vicepreş edinte al Uniunii Scriitorilor, director executiv al revistei România literară şi Adrian Popescu, redactor-şef al revistei „Steaua”, s-au întâlnit cu tineri cititori din Republica Moldova.
La liceul Iulia Hasdeu, din Chişinău, liceu de muzică, unde învaţă numeroşi elevi premiaţi la concursurile muzicale internaţionale, la Liceul Alexandru cel Bun, din Sângera, un cartier al Capitalei, liceu cu o atmosferă efervescentă, sau la Liceul din Durleşti, manifestând, la fel, un viu interes pentru literatură, sau, în fine, la Biblioteca Naţională Onisifor Ghibu, lecturile( din volumele lor mai recente) celor doi scriitori invitaţi de ICR şi dialogurile cu publicul s-au înfiripat firesc. La Biblioteca Naţională a fost prezent şi Valeriu Matei, iar Nichita Danilov ne-a însoţit şi a citit, alături de noi, peste tot. Un pasionat vorbitor, aducând multe amănunte de istorie literară (despre Vasile Vasilache, de pildă) a fost poetul Emilian Galaicu-Păun. Un experimentat cunoscător al modului cum pot fi evitate de către basarabeni construcţiile gramaticale incorecte, în limba română, un priceput ghid lingvistic, s-a dovedit Valentin Guţu, redactor, la fel ca poetul postmodern amintit anterior, la Editura Cartier.
Poetul Ion Hadârcă, parlamentar, care şi-a recitat poeziile împreună cu noi, cei de dincoace de Prut, le-a amintit participanţilor la aceste întâlniri literare semnificaţia istorică a apropiatului moment (iunie) al semnării Acordului de asociere şi de liber schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Oraşul, de fapt, trăia febra primă- văratică a acestui act decisiv pentru viitorul Republicii Moldova. Parcurile, străzile, oamenii aveau ceva inaugural, în acest mijloc de mai, care depăşea încet, dar sigur, frisoanele iernii, inaintând spre vara continentală. Bulevardele sau arterele cu nume din trecutul nostru comun erau policrome, de la griul platanilor la rozul delicat al florii castanilor, de la iarba fragedă la hainele de bun–gust ale trecătorilor.
Festivalul Internaţional Primăvara poeţilor, coordonat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, s-a desfăşurat tot în acele zile. Festival cu o mare diversitate de nume, unde i-am revăzut pe colegii noştri din Iaşi, pe cei din Chişinău, sau am cunoscut autori din Rusia, Ucraina, Olanda, Slovacia, sau Ungaria etc. Cu confraţii noştri basarabeni, cu bine-temperatul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor moldoveni, cu sensibilul Teo Chiriac, adjunctul său, cu lucidul Vitalie Ciobanu, cu neobositul traducător şi poet Leo Butnaru, cu apreciatul Dumitru Crudu (zărit doar câteva clipe înainte de plecarea spre Cricova), cu bucovineanul interiorizat IlieTudor Zegrea, cu evanescentul poet Nicolae Popa, Irina Nechit, alţii, comunicarea-comuniunea a fost fraternă şi spontană...
Nu doar literatura contemporană, ci şi cea modernistă a veacului trecut a stat în atenţia organizatorilor de la ICR. Blaga a fost omagiat printr-o amplă expoziţie, 37 de panouri, ilustraţii de Wiliam Blake la poezia expresionistului (o fază din creaţia sa), poet din Lancrăm. O parte a succesului acestei expoziţii în aer liber se datorează şi diligenţelor preşedintelui Filialei Uniunii Scriitorilor din Cluj, Irina Petraş, cum s-a spus public. Deschisă în vecinătatea statuii lui Ştefan cel Mare, în punctul O al Capitalei, deci, la vernisarea expoziţei au vorbit directorul ICR Chişinău, Valeriu Matei, directorul- adjunct Nichita Danilov, acad. Mihai Cimpoi, scriitorul Gabriel Chifu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România... S-au reaminit legăturile culturale tradiţionale sau recente care unesc Transilvania lui Blaga şi Basarabia, sau Bucureştii şi Chişinăul, unirea culturală profundă a românilor, dincolo de graniţele lor politice.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara