Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Ochiul Magic:
Cercul micilor teleaşti de Adriana Bittel


OTV, cel mai nou post de televiziune vîrît pe cablu, seamănă cu alcoolurile contrafăcute din te miri ce găinaţ. Profesional, e la nivelul Palatul Pionierilor - cercul micilor teleaşti, iar dotarea, din toate punctele de vedere, sărăcuţă rău. Personal, nu cred că va reuşi să intoxice pe cineva, fiindcă emisiunile sînt atît de plicticoase şi de urîte încît, dacă nu eşti masochist, după cîteva minute foloseşti telecomanda. Te pun pe fugă lipsa de telegenie a figurilor, limbajul redus şi agramat al tinerilor reporteri care ştiu tot atîta meserie ca şi intervievaţii lor din piaţă (cu deosebirea că aceştia din urmă sînt mai spontani şi mai autentici), lipsa de interes a subiectelor dezlînate, aberaţiile unor invitaţi-nimeni, care bat apa în piuă ore întregi cu fixaţiile lor maladive. Multe ore pe zi ecranul e ocupat de Dan Diaconescu şi Ion Cristoiu, separat sau în cuplu. Primul, spiralînd fără punct şi virgulă, ca un muscoi, în jurul unui fir roşu antioccidental, cel de al doilea, încă mai suficient şi mai scîrbit, criticînd totul de la înălţimea staturii sale şi dînd tot de acolo indicaţii preţioase tuturor, de la preşedintele Bush la preşedintele Iliescu şi de la Consiliul de Securitate al ONU la guvernul taliban.
Am nimerit prima oară întîmplător la OTV, în tragica zi de 11 septembrie, tocmai cînd Ion Cristoiu blama cu un rictus dispreţuitor... CNN-ul, preluat în chiar minutele acelea de majoritatea televiziunilor lumii şi urmărit cu sufletul la gură de miliarde de oameni. Încă sub şoc, nu mă interesa decît să înţeleg ce se întîmplă, aşa că m-am întors urgent la CNN, lăsîndu-l pe Cristoiu în plata domnului. În a doua sau a treia seară, am mai dat de curiozitate o raită şi l-am văzut în studioul OTV, în chip de invitat, pe un român stabilit în SUA, profesorul Şeitan, susţinător pătimaş al teoriei conspiraţiei iudeo-masonice, răspunzătoare desigur şi pentru atacul terorist fără precedent. Conform acelui personaj lăsat să se desfăşoare în voie, finanţele, guvernele, mass-media mondiale, serviciile secrete, absolut totul e în mîna evreilor - cauză a tuturor nenorocirilor. Enormităţile, minciunile tendenţioase, denaturările (toţi şefii CIA au fost evrei, toate televiziunile şi ziarele sînt conduse de iudeo-masoni etc.) nu au fost amendate, cu argumente beton, decît de vreo trei telespectatori indignaţi care s-au simţit datori să stopeze diversiunea delirantă.
De atunci am avut altele mai bune de făcut decît să-mi pierd vremea cu OTV. Pînă în seara de 7 octombrie, cînd am trecut în revistă toate posturile româneşti şi străine care preluau imagini în direct ale operaţiunilor militare americano-britanice în Afganistan şi convocau analişti şi oameni politici să le comenteze. La OTV, ce să văd? Un oarecare Marin Truşcă, sub al cărui nume scria "copreşedinte al Ligii Comuniste" (?) critica vehement riposta americană. Din discuţia lui cu Dan Diaconescu, am aflat că hirsutul cu privire sticloasă felicitase comandourile teroriste pentru acţiunile lor criminale din 11 septembrie, care ("noi ştim", zicea) n-ar fi fost organizate de bin Laden, ci de o structură de stînga a Islamului, ca pedeapsă meritată la "jignirea pe care SUA a provocat-o popoarelor din lumea a treia". Cum telecomanda nu e numai a mea, familia a găsit de cuviinţă să comute pe posturi mai sănătoase la cap (comparate cu OTV, celelalte televiziuni româneşti, pînă şi bietul Tele 7, par mai profesioniste şi mai oneste în strădania lor de a informa prompt şi corect cînd se petrec asemenea evenimente majore. Locul I în top îl deţine, după părerea mea, Observatorul Antenei 1.) Am mai trecut o dată în fugă, ceva mai tîrziu, cît să-l aud pe Dan Diaconescu repetînd ce i se spunea în ureche, de către cineva la fel de bine pregătit ca el: "Centrul din Kandahar a fost lovit de o rachetă Scud a americanilor" (pînă şi eu ştiu că Scud-urile sînt ruseşti, rachetele americane de croazieră se numesc Tomahawk) şi încă o dată, cînd Ion Cristoiu, perspicacele analist, era gata să parieze că americanii au lovit o singură dată, aşteptînd apoi să vadă cum vor reacţiona talibanii. Numai că strategii NATO gîndesc altfel decît vedeta OTV şi au atacat în trei valuri în acea noapte. N-am mai fost lăsată să văd cum s-o fi comentat infirmarea predicţiei, ai mei decretînd că au lucruri mult mai interesante de urmărit decît trăncănelile cuplului Cristoiu-Diaconescu.

* Hazardul obiectiv a făcut ca, imediat ce am terminat de scris cele de mai sus, cineva să-mi restituie o carte învelită într-un ziar vechi. Era o foaie din Evenimentul zilei din 23 august 2001, cu un articol despre Marian Munteanu, acţionarul principal al postului OTV. Fostul protestatar, acum bogat om de afaceri, îi declara ziaristului Radu Meiroşu că interesul lui pentru OTV "e în primul rînd cultural", deci grila de programe se va axa "pe un concept cultural-educaţional". El promitea "un post de construcţie, echilibrat, neimplicat politic, de promovare a energiilor tinere", deşi nu total independent căci "nu poţi să nu ţii seama de contextul în care trăieşti...". Contextul în care trăieşte şi îşi desfăşoară afacerile acţionarul otevist îi impune probabil orientarea postului spre Ramadan şi rînceda propagandă antioccidentală. Cît despre conceptul "cultural-educaţional", chiar nu înţeleg, după ce i-am văzut pe cetăţenii Şeitan şi Truşcă, ce ar putea să însemne.