Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Puzzle:
Cerbul cu opt picioare şi săptămâna de trei zile de Gabriel Chifu

Am văzut de curând The Big Short (titlul românesc Brokerii apocalipsei), un film excelent despre criza din 2007-2008, în regia lui Adam McKay: e cu totul strălucit modul cum complicatele, imposibilele formule financiare cu care se operează pe Wall Street sunt transformate aici în emoţie şi în fapt artistic. Dar nu pentru calităţile sale cinematografice amintesc pelicula aceasta, ci pentru o secvenţă în care unul din personaje dă un citat din Haruki Murakami, care sună cam aşa: În secret, toată lumea aşteaptă să vină sfârşitul lumii. Toată lumea aşteaptă sfârşitul lumii şi, aş adăuga, se comportă ca atare.

Mă obsedează această idee: am sentimentul că, într-adevăr, din ce în ce mai des, foarte mulţi dintre noi ne purtăm ca şi cum, în adâncul inimii, am fi siguri de sfârşitul lumii. În atâtea situaţii, dăm dovadă de iresponsabilitate, suntem destructivi şi chiar autodestructivi, demonstrăm o totală indiferenţă faţă de viitorul nostru. Insist, toate acestea, de parcă sfârşitul lumii ar fi aproape, iminent, iar noi am juca rolul de agenţi entuziaşti prin care el se instalează-n lume.

Arătăm lipsă de solidaritate şi de minimă înţelegere, intoleranţă. Bâlbâială, incoerenţă, când nu e vorba de mai mult: dacă nu există obstacole, ni le creăm singuri, ne tăiem singuri craca de sub picioare. Ne lovim orbeşte unii pe alţii, iar bucuria de a-l vedea pe celălalt doborât la pământ este atât de mare încât nu ne mai pasă că se alege praful şi de noi în explozia pe care am declanşat-o ca să-l distrugem pe adversar. Vocaţie a nimicului, mentalitate prostesc-pierzătoare? Probabil. Şi culmea e că le asumăm cu nedezminţită fervoare.

Dar să nu vorbim doar în abstract. Să ne aruncăm privirea, câteva clipe, asupra un caz cât se poate de actual şi care ne priveşte direct: situaţia revistelor literare, între ele şi revista noastră, ameninţate cu dispariţia tocmai atunci când, printr-o lege votată de Parlament!, aveau, în fine, asigurată finanţarea. S-ar zice că aşa ceva este imposibil. Ca un fel de cerb cu opt picioare ori ca o săptămână de trei zile. Probabil că da, ar fi imposibil, dar într-o lume normală, nu în lumea noastră. Aici, în universul nostru pe cât de scund pe atât de feroce, orice anomalie îşi face loc şi orice himeră negativă capătă realitate.

Câţi nervi ne-am tocit atâţia oameni, cât timp s-a pierdut, câtă energie mentală s-a irosit pentru ceva care ar fi trebuit să funcţioneze uşor, simplu, de la sine.

Bine, şi cum reuşim totuşi să ne punem singuri piedica în asemenea hal, cum reuşim să pierdem până şi meciurile care teoretic erau câştigate?! Pare de necrezut, ca şi cum ne-ar uda fleaşcă o ploaie inexistentă. Uite că reuşim. N-ar strica să consemnăm pe îndelete cândva, când vom avea răgazul şi vom fi tihniţi, experienţa noastră legată de aplicarea legii revistelor, întrun fel de îndreptar spre folosul, spre învăţătura de minte a altora, ca să nu treacă şi ei prin coşmarul nostru. Deocamdată să notăm doar că e suficient ca undeva, într-un minister, să ajungă, prin cine ştie ce concurs de împrejurări, un consilier, emanaţie aşa-zicând a străzii, ce se remarcă prin agresivitate, insolenţă şi ignoranţă, pentru ca prezenţa lui acolo să strice lucrurile ireparabil. După principiul unui şurub defect într-un angrenaj în mişcare, pe care şurubul respectiv poate să-l distrugă.

În studiul acesta de caz sunt câteva aspecte de care trebuie să ţinem seama. Cum ar fi: eroarea fatală de a confunda revistele, care sunt nişte instituţii de cultură, cu o marfă, cu un produs comercial, dependent de cerere şi ofertă. Apoi: discuţia absurdă în jurul întrebării dacă s-ar cuveni sau nu să fie finanţate publicaţiile culturale. De parcă există vreo formă de cultură, oricare ar fi ea, de la teatre şi muzee până la biblioteci şi cinematografie, capabilă să fiinţeze autonom, fără sprijin financiar! Dar, în primul rând: e neapărat de subliniat reacţia atâtor confraţi (pot fi numiţi ei confraţi?, nicidecum, de aceea să le spunem neutru autori…); aceştia, uitând că datorează revistelor aproape totul (aici au publicat, aici au fost valorizaţi critic scriindu-se despre cărţile lor!), jubilau pe facebook şi nu numai la gândul că, vai, a sosit momentul mult visat, se-nchid revistele USR!. Reacţie năucitoare, incalificabilă. În aceste zile, prin atitudinea lor, ei tocmai au scris o pagină memorabilă din cartea cu foi de nisip a neantului românesc.

Se pare că în secret toţi aşteptăm sfârşitul lumii, iar unii, iată, chiar fac eforturi disperate de a-l instaura cât mai repede aici.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara