Din acest număr, revista noastră inițiază o rubrică intitulată Caseta cu idei. Periodic, sub acest generic, vom găzdui în România literară propuneri, venite de la scriitori, dar și de la alți intelectuali, menite să contribuie la bunul mers al literaturii române de astăzi. Deschiderea este totală – Caseta cu idei va primi și va populariza sugestii oricât de diverse (cu cât mai surprinzătoare, mai neobișnuite, cu atât mai bine!), de la noi proiecte literare și sociale până la organizarea de manifestări literare, ori crearea unor instituții culturale, ori inițiative de natură legislativă. Orice idee inteligentă și realizabilă (în fond, de ce nu?, chiar și cele utopice!) își va găsi aici, în Caseta cu idei a României literare, spațiul potrivit. Acest demers publicistic al nostru s-ar dori să fie și un semnal colegial către oamenii care activează în spațiul literar românesc: e nevoie de efortul tuturor celor de bună-credință (și, totodată, de bună naivitate) pentru a ieși din zodia aceasta a destrucției oarbe, lipsite de sens și de a încerca să pășim într-un altfel de teritoriu, unde normalitatea înseamnă să construiești cât mai temeinic.
Fiindcă am aruncat sămânța acestei rubrici, e firesc să-mi asum responsabilitățile, riscurile începutului de drum, formulând și susținând în spațiul public două propuneri (nu e prima oară când le exprim):
1. Crearea, în București, a unui centru cultural național dedicat culturii scrise produse în România, Librăria Uniunii Scriitorilor din România: Autori, cărți și reviste românești. Centrul va funcționa, în primul rând, ca o librărie, dar acolo se va organiza și lecturi publice, lansări de cărți și reviste, conferințe, recitaluri ale unor tineri scriitori etc. Important: acesta va fi locul privilegiat unde se va regăsi tot ce este valoros în domeniul culturii scrise din România. Nu doar revistele Uniunii, ci și celelalte publicații culturale răspândite peste tot prin țară, nu doar cărți apărute la Cartea Românească și la alte câteva edituri de renume, ci și titluri de calitate de la mici edituri din provincie, care, din păcate, nu beneficiază de o difuzare națională. Desigur, va exista un comitet de selecție, nominalizat de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor: acesta va alege publicațiile și volumele care merită să stea în rafturile acestei librării naționale, despărțind grâul de neghină, dând de-o parte maculatura din domeniu.
2. Organizarea în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, a unei ediții festive a Galei Poeziei Române Contemporane. Poeți reprezentativi din toate regiunile, aleși de un juriu format din critici de poezie, vor susține nu un singur recital liric într-un singur loc, ca până acum, ci o serie de recitaluri, care se vor desfășura în capitalele provinciilor tradiționale românești, începând cu Bucureștiul și culminând, în preajma zilei de 1 Decembrie, cu Alba Iulia.
Cred în viabilitatea și utilitatea acestor proiecte literare, pe care, bineînțeles, le voi prezenta în fața Comitetului Director și a Consiliului USR, încercând, pe cât va fi cu putință, să ajut la realizarea lor.