Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Cartea Anului 2014 de Reporter

Miercuri, 26 noiembrie, începând cu ora 12, în prezenţa unui public format din nominalizaţi, invitaţii lor, laureaţi ai ediţiilor precedente, juriul format din Nicolae Manolescu (preşedinte), Gabriel Chifu, Gabriel Dimisianu, Mihai Zamfir, Sorin Lavric, Simona Vasilache şi Cosmin Ciotloş a decernat Premiul Cartea Anului.
Festivitatea a fost deschisă de Nicolae Manolescu, preşedintele juriului, care a anunţat că premiul este susţinut financiar de Ministerul Culturii, şi i-a dat cuvântul lui Cosmin Ciotloş, pentru a prezenta volumul Gabrielei Adameşteanu, Anii romantici, apărut la Editura Polirom. Cosmin Ciotloş a evidenţiat calitatea de document a memoriilor, darul sincerităţii, precum şi stilul literar. Fiind în Franţa, la o rezidenţă de creaţie, Gabriela Adameşteanu nu a putut participa la eveniment.
Volumul lui Dan Cristea, Citind cărţile de azi, apărut la Editura Cartea Românească, a fost elogiat de Nicolae Manolescu, cel care a văzut în Dan Cristea poate singurul critic din generaţia ’60 care nu a abandonat cronica de întâmpinare, scriind, în cei cinci ani antologaţi în volum, despre aproximativ 100 de noi apariţii. Vizibil emoţionat, Dan Cristea a mulţumit juriului pentru nominalizare.
În continuare, Mihai Zamfir a pledat pentru cartea lui Mihai Dinu, Mică metodă de liră pentru începători, publicată de Spandugino, evidenţiind ca remarcabilă constatarea autorului că, spre deosebire de franceză, limba română nu şi-a epuizat nici pe departe potenţialul de rime şi ilustrând metoda lui Mihai Dinu prin lectura unui sonet creat de autor în maniera sfârşitului de secol XIX, cu rime surprinzătoare. Mihai Dinu a mulţumit relatând o mică anecdotă.
Gabriel Chifu a vorbit despre poezia lui Ioan Moldovan, ilustrându- şi pledoaria cu lectura unui poem din Timpuri crimordiale, o probă de stil care a impresionat asistenţa. Ion Moldovan a citit, în cuvântul de mulţumire, un alt poem, un vis cu lume literară.
Sorin Lavric a susţinut cartea Taniei Radu, Chenzine literare, apărută la Humanitas şi reprezentând o selecţie severă din cronicile de întâmpinare ţinute în ultimii 35 de ani, prin punctarea calită- ţilor cronicarului literar, pe care Tania Radu le întruneşte cu prisosinţă. În cuvântul de mulţumire, Tania Radu a mărturisit că, să fi ştiut că volumul se va bucura de atenţia acestui juriu, nu i-ar fi amânat atât de mult publicarea.
Tot Sorin Lavric a dat citire unui fragment din cronica lui Gabriel Dimisianu la romanul lui Eugen Uricaru, Beniamin (Editura Cartea Românească), aflat şi el pe lista nominalizaţilor şi caracterizat drept un roman complex. Neputând fi prezent, Eugen Uricaru a trimis un mesaj de mulţumire, citit de Sorin Lavric.
Simona Vasilache a vorbit despre volumul de teatru al lui Matei Vişniec, Omul din care a fost extras răul (Editura Cartea Românească), insistând asupra calităţilor care fac ca cele trei piese să se poată şi citi, şi asupra preocupării lui Matei Vişniec pentru temele contemporane, dar şi pentru frământările dintotdeauna ale societăţii. Absent de la eveniment, Matei Vişniec şia exprimat mulţumirile de la distanţă.
Seria pledoariilor pentru volumele nominalizate a fost închisă de Nicolae Manolescu, aducând în atenţie lăudabila şi neprecedata iniţiativă a colectivului coordonat de George Volceanov (Violeta Popa, Lucia Verona, Horia Gârbea) de a realiza o ediţie integrală Shakespeare în limba română, din care s-au publicat anul acesta volumele VIII şi IX; dintr-un total de 16, sau chiar 17, în lumina unor reconfigură ri ale canonului shakesperian. Nominalizaţii au mulţumit pentru premiu şi au făcut referire, pe larg, la bucuriile şi problemele prilejuite de această ediţie.
La finalul ceremoniei, Nicolae Manolescu a anunţat decizia juriului, aceea de a acorda Premiul ex-aequo volumelor semnate de Dan Cristea, Citind cărţile de azi, şi Mihai Dinu, Mică metodă de liră pentru începători. Premianţii au mulţumit juriului, iar Nicolae Manolescu i-a invitat pe cei prezenţi să sărbătorească evenimentul.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara