Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
c-aşa e-n tenis?! de Horia Alexandrescu

mă refer la alegerile de la FRF, dar, mai întâi, dacă tot a venit vorba de tenis, nu pot să trec peste ultima umilinţă trăită de Simona Halep, în semifinalele de la Indian Wells. Eu, mă ştiţi, sunt fan Simona până-n pânzele albe sau, mai corect, până la momentele în care calcă în străchini, cum s-a întâmplat şi acum. Cinstit vorbind, îmi anunţasem vreo doi amici că n-are nicio şansă în faţa gheişei de culoare Naomi Osaka, nipona din Hawaii, care le măcelărise la rând pe Şarapova, Radwanska şi Pliskova (plus Vickery şi Sakkari), cedând un singur set în toate cele cinci partide. Asta în vreme ce Simona noastră se chinuise efectiv cu Caroline Dolehide (locul 165 mondial !) şi apoi cu Petra Martici, declarând că nici nu ştie cum a câştigat acest din urmă meci. Un comentator afirmase că Halep acuză o întindere… psihică, după debutul spectaculos de la începutul anului, dar explicaţia, cinstită, a dat-o chiar ea: pur şi simplu, a fost nepregătită pentru acest turneu, încheiat cu 3-6, 0-6 în semifinala cu Osaka. Frumos că a recunoscut, dar, tocmai de aceea, trebuie să-i reproşăm atitudinea sfidătoare avută (din nou) faţă de Darren Cahill, cel care o poate salva de multe ori, dar nu are cum să şi joace în locul ei! Oricum, la cei aproape 400.000 de dolari încasaţi la Indian Wells, Simona a înţeles că trebuie să dreagă busuiocul, invitându-şi antrenorul şi restul echipei la un steakhouse din Las Vegas. Şi urmează Mastersul de la Miami, sper că fără altă întindere psihică…

Şi-acum, să ne întoarcem la fotbalul nostru cel de toate zilele, punctând remiza din play-off dintre CFR şi FCSB, cu un 1-1 influenţat clar de arbitrul Haţegan (prin penalty-ul dăruit clujenilor), care lasă deschisă bătălia pentru titlu. Să mai notăm şi că naţionala se reuneşte pentru meciurile amicale cu Israel (sâmbătă, în deplasare) şi Suedia (marţi, la Craiova), oprindu-ne acum la apropiatele alegeri de la FRF. Care au degenerat deja într-un scandal cu iz penal, iscat fireşte de perdantul virtual Răzvan Burleanu.

Dovedit inapt pentru conducerea fotbalului românesc – lipsit fiind chiar şi de înzestrări ereditare, ca fiu al unui fost jucător băcăuan – actualul şef al federaţiei a declanşat maşinăria perfidă graţie căreia a scăpat acum patru ani de potenţialul său învingător, care era Gică Popescu. Pe scurt, Burleanu a lansat pe blogul personal o serie de acuzaţii la adresa lui Ionuţ Lupescu (via preşedinţia lui Mircea Sandu), urmate prompt de o descindere a…DNA la sediul federaţiei, de unde au fost ridicate hârtiile indicate de blogger şi „descoperite“ de el taman acum. Sigur că totul e cusut cu aţă albă, demersul autorităţilor nefăcând altceva decât să alimenteze zvonul care circula de multă vreme, că Burleanu ar fi fost împins din spate de servicii şi din zona politică. Zvon căruia i s-au adăugat şi dezvăluirile făcute de „Evenimentul zilei“, potrivit cărora soarta alegerilor de la FRF din 2014 a fost discutată (sau… tranşată?) în biroul fostului director al SRI, cu circa două săptămâni înaintea scrutinului. Or, atunci erau luaţi în calcul drept posibili viitori şefi ai Federaţiei doar… Burleanu şi Chivorchian, deşi Gică Popescu se afla, firesc, în pole-position, urmând să fie condamnat abia peste două săptămâni! Cam ciudat, nu-i aşa?, drept care devine şi mai stranie intervenţia de acum a DNA, preambul pentru un posibil dosar „in rem“ deschis fostei conduceri a FRF, din care făcea parte şi Ionuţ Lupescu. Sper însă ca realitatea să dezmintă zvonurile şi coincidenţele, pentru că refuz să cred că am putea retrăi situaţia de acum 4 ani. Asistăm deja la laşităţi jenante şi la jocuri de culise, care pe de o parte trădează lipsa argumentelor pentru o dispută civilizată pe teme fotbalistice, iar pe de alta confirmă semnalele de alarmă trase deunăzi de Mitică Dragomir. N-aş vrea totuşi să constat că politicul, serviciile secrete şi justiţia se amestecă şi în jocul electoral al FRF, într-un moment în care toate trei traversează cel mai mare scandal al democraţiei noastre post-decembriste. Dar n-ar fi deloc exclus ca, din bătălia care să dă între Burleanu şi Lupescu, câştigător să iasă Marcel Puşcaş. De ce? Simplu: c-aşa e-n tenis!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara