Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Bulina Roşie de Cristian Teodorescu


Ce destin ciudat are Evenimentul zilei. Omul care l-a făcut, Ion Cristoiu, a fost debarcat după alegerile din '96. Cel care l-a preluat a fost pus pe liber, într-o formulă amiabilă, înaintea alegerilor din acest an. Nu sunt un admirator al lui Ion Cristoiu, dar el are meritul de a fi făcut primul cotidian de tip tabloid în presa noastră. Evenimentul zilei a avut un succes devastator în varianta senzaţionalistă. Se contaminase toată presa din România de titluri de tip Deşi a fost conceput în epubretă, Vasile a ajuns miliţian. Singurul articol care făcea notă discordantă cu restul ziarului era editorialul lui Cristoiu, cel mai adesea grav şi, vorba cuiva, scris în maniera Gică Contra. Nu contra regimului, ci ca ipoteză de presă. Ion Cristoiu ştia şi ştie să fie interesant şi să contrarieze opinia comună. De ce nu şi-a făcut Ion Cristoiu propria sa publicaţie după ce a fost trimis la plimbare de la Zigzag, asta n-am izbutit să înţeleg niciodată. El a mai avut experienţe eşuate cu patronii ziarelor pe unde a lucrat şi după Evenimentul zilei. A trecut apoi pe la Cotidianul, pe la Azi şi n-a ezitat să-şi încerce norocul şi la un post de televiziune.
Cornel Nistorescu a preluat un ziar de succes. Iar primele sale încercări de a-l schimba dintr-un tabloid senzaţionalist într-un cotidian şi cu analize şi comentarii s-a lovit de refuzul cititorilor tradiţionali ai Evenimentului. Încât Nistorescu a schimbat politica editorială a ziarului, trecând la modificarea cu paşi mici. După 2000, Nistorescu a jucat cartea unei atitudini constant critice faţă de Putere. A crescut tirajul, dar a scăzut publicitatea, pe măsură ce Evenimentul şi-a câştigat reputaţia de ziar care nu iartă Puterea.
La un moment dat, premierul Năstase a lansat un semnal clar către proprietarii străini de presă din România - că îşi lasă redacţiile să facă ce jocuri vor, fără respect de adevăr, obiectivitate şi altele. Vizate erau două ziare - Bulina roşie şi România liberă. Să nu-mi spună nimeni că atitudinea brusc critică a reprezentanţilor din România, a patronilor celor două ziare n-are nici o legătură cu nemulăumirea premierului. Un ziar e o afacere pentru cumpărătorul din străinătate. Dacă publicitatea scade, afacerea merge prost. Iar când o parte dintre cei care îşi fac publicitate se află cumva sub controlul puterii, afacerea trebuie relansată. La Evenimentul, începutul relansării afacerii a dus la ieşirea din joc, ca director, a lui Cornel Nistorescu. Un contract foarte bine făcut de Ringier îl obligă pe Nistorescu să scrie în continuare articole de opinie la ziarul peste care nu mai e director. Nu ştiu ce are de pierdut fostul director al Evenimentului, au scris un protest împotriva demiterii lui Cornel Nistorescu. Un protest prin care semnatarii le cereau proprietarilor să nu aducă pe cine ştie cine la conducerea ziarului. Mă îndoiesc că protestul lor va avea vreun efect, dar ei şi-au făcut datoria ca ziarişti şi faţă de propria lor conştiinţă, redactând acest protest pentru o cauză pierdută.
Evenimentul zilei e un ziar care a prins la cititori. Probabil că plecarea lui Nistorescu îi va nemulţumi pe unii dintre ei, câţi oare?, care au înţeles că în varianta lui C.N., în afară de atitudine, acest ziar şi-a tratat cu respect cititorii. Bănuiesc cam cum va deveni Evenimentul după plecarea lui Nistorescu. Un fel de Libertatea cu răspândire naţională. Când se va întâmpla asta, nu voi mai cumpăra Evenimentul zilei.
Sunt de acord cu dreptul proprietarului de a-şi schimba ziarul aşa cum doreşte. Dar cred că şi cei care fac ziarul au dreptul să protesteze împotriva deciziei patronului. Fiindcă ei sunt cei îşi pun semnătura în ziar.
Singurul mijloc prin care patronul din presă poate fi convins că nu se poate juca, fără riscuri, cu linia ziarului e sancţiunea cititorilor. Dacă aceştia înghit schimbarea de macaz pe care o impune proprietarul peste capul ziariştilor, atunci vorbim degeaba.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara