Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

tabela de marcaj:
arrivederci Roma şi Burleanu! de Horia Alexandrescu

nu mă-ntrebaţi de returul cu Lazio, că-mi mai stricaţi o zi! A cobit Gigi când a spus că ne vor da vreo şase – primind el, ca de obicei, vreun semn de la Cel de Sus! – dar ne-au ajuns cu vârf şi îndesat şi cele cinci încasate, aşa că nu ne mai rămâne decât să fluierăm a pagubă: arrivederci Roma (şi Europa League)! Degeaba s-or fi bucurat însă suporterii câinilor roşii de bătuta luată de stelişti, că le-a venit şi lor rândul imediat să schelălăie sub ninsoarea de la Giurgiu, unde dinamoviştii au înghiţit un 2-0 ruşinos, care îi expediază... out din play-off !

S-ar cuveni totuşi să deplângem aşa-zisul fotbal jucat la vremea asta, pe viscol şi pe ger, cum s-a întâmplat şi duminică seară, pe Arena Naţională, la partida dintre FCSB şi Sepsi, unde am dârdâit şi eu în tribună, pentru acel 2-0 scremut cu care steliştii intră în playoff, la două puncte de CFR Cluj (după înjumătăţire). Iar acesta e numai începutul iernii noastre fotbalistice, având în vedere că gerul polar abia se prăvăleşte peste noi, de vreme ce joi avem meciuri din Cupă şi de duminică intrăm efectiv în play-off !

Apropo de şmecheria cu reducerea punctelor la jumătate în momentul intrării în faza decisivă a campionatului, mi se pare nu doar o crasă nedreptate, ci de-a dreptul o prostie, a cărei sursă a fost denunţată zilele trecute de Cornel Dinu: „…Totul a plecat de la Sepp Blatter. Până la el, nu existau asemenea calcule de bancher care-şi onorează conturile din Elveţia. L-am cunoscut în acea perioadă. A venit cu tot felul de astfel de comicării, dijmuiri, calcule şi procente. Sunt nişte clasamente care n-au nimic în comun cu realitatea simplă a scorurilor din teren. Fotbalul trebuie simplificat.“

Subscriu integral şi poate că ne vom trezi şi noi, aşezând fotbalul românesc pe baze logice şi corecte, mai ales că alegerile de la FRF bat la uşă, iar starea majorităţii cluburilor noastre e jalnică, după mandatul deplorabil al lui Răzvan Burleanu şi al locotenenţilor, sublocotenenţilor şi restului gradaţilor din subordinea sa! Ca să-şi justifice însă candidatura tupeistă la un nou mandat, zisul Burleanu aruncă pe piaţă găselniţa prostească potrivit căreia nu-ştiu-câţi preşedinţi ai unor federaţii naţionale din fotbalul european n-ar fi ajuns în funcţiile cu pricina în urma unor cariere de jucători, ba unii nici n-ar fi dat vreodată cu piciorul în minge. Adică, vezi Doamne, şi el, care n-a jucat decât fotbal cu nasturi, e în aceeaşi situaţie, care i-ar garanta dreptul la şefia FRF. Credeţi-mă că o gogomănie mai mare nu putea emite şi, ca să se lămurească, i-aş recomanda să afle câţi dintre acei conducători europeni au făcut doar studii...politice şi au lucrat numai la stat, ca el! Dacă-mi dă un singur asemenea exemplu, îi pot înţelege tupeul de a spera într-un nou mandat. De acceptat însă tot nu-l accept, pentru simplul motiv că îl consider un politruc paraşutat de nicăieri în fruntea fotbalului românesc.

Şi-apoi, iată că luni a dat viscolul şi peste gaşca lui Burleanu! Kaiserul Ionuţ Lupescu şi-a lansat candidatura, iar în spatele său stau mai toate fostele glorii ale sportului nostru rege, ca şi majoritatea profesioniştilor care se străduiesc, de ani şi ani de zile, să readucă soccerul autohton acolo unde a fost şi unde trebuie să revină. Gata cu oficialii judeţeni păcăliţi cu câteva mingi, gata şi cu mercenarii dispuşi să se înroleze contra cost în oastea de strânsură a lui Burleanu şi care i-au acoperit angajarea şi menţinerea lui Christoph Daum la cârma naţionalei până în pragul mumificării sale.

Ne-am săturat şi, dacă tot ne-a ajuns, vă chem şi eu alături de Ionuţ Lupescu şi de toţi cei care vor cu adevărat binele fotbalului românesc!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara