Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

tabela de marcaj:
Arrivederci, Roma! de Horia Alexandrescu

După ce olandezii au jucat cu noi varianta amicală a „Măgarului la mijloc“, Contra a profitat de sfârșitul de sezon al echipei naționale pentru a pleca, la braț cu Mutu, în Italia, la un fel de școlarizare, evident târzie pentru amândoi. Presa noastră etichetează această plimbărică drept „vizită de lucru“ la AS Roma, unde trimișii speciali ai lui Răzvan Burleanu au trecut în revistă baza de pregătire a gazdelor, ba au luat și masa cu șefii giallorossi-lor. De fapt, după cum recunoaște Mutu însuși pe Instagram, n-a fost chiar un prânz, ci doar o gustărică înaintea dejunului, în care cei trei membri ai consiliului director al clubului au avut timp să le sădească adânc convingerea că „a fi șef este o combinație între strategie și caracter“! Hai nu zău?!…Ar trebui să înțelegem, oare, că Burleanu le subvenționează celor doi acest sejur italian, din bugetul FRF, ca să se instruiască ei înșiși pentru viitoare posturi de șefi sau ca să se documenteze în beneficiul următoarei sale candidaturi? Eu merg pe varianta doi, dar, dacă tot iau Contra și Mutu notițe pe la Roma, poate bat și la ușa federației italiene. Ca să afle cum stau lucrurile cu combinația dintre strategie și caracter la nivelul șefului suprem al „Federazione Italiana Giuoco Calccio“, după ce Squadra azzurra a ratat calificarea la Turneul final al Cupei Mondiale din 2018. Până să-i dea papucii lui Gianpiero Ventura (varianta azzurrilor pentru Christoph Daum), președintele federației italiene, Carlo Tavecchio, care abia dobândise al doilea mandat, a demisionat, declarând public: „Îmi pare rău! Plec, pentru că am pierdut și le cer scuze tuturor italienilor. Am eșuat, așa că voi pleca acasă. Ambițiile și dezbinarea politică ne-au împiedicat să înfruntăm motivele care au dus la rezultatul echipei naționale“. Și arrivederci, Roma!, dus a fost, probând și responsabilitate, și tărie de caracter.
Așadar, când fotbalul italian ratează calificarea la Cupa Mondială, președintele federației cere scuze suporterilor și renunță la funcție, în vreme ce Răzvan Burleanu, șeful FRF, nu numai că nu-și asumă eșecul similar al naționalei noastre, dar trage sfori în continuare, cu tupeul și speranța unui nou mandat! Dar cum ar putea el să denunțe politicul, ca Taveccio, când tocmai din politic a aterizat în fotbal, sau cum să incrimineze dezbinarea, exact arma cu care a făcut ferfeniță fotbalul românesc?
De altfel, combinația lui dintre strategie și lipsă de caracter merge înainte și, așa cum vă puneam în gardă de acum o lună și mai bine, signor Burleanu grupează în jurul lui, contra-cost, mereu mai mulți foști jucători cunoscuți, pentru a-i opune contestatarilor săi din generația de aur, în cursa pentru un al doilea mandat în fruntea FRF. Și ce să ne mai mirăm că, din temuți până mai ieri, câinii roșii au ajuns să schelălăie și să-și cam ia adio de la play-off, de vreme ce unsprezece dintre foștii lor joacă acum la Casa Fotbalului, după cum le cere șeful haitei? I-auziți ce spune Mitică Dragomir: „Dacă nu iese din nou Burleanu la alegeri, Mutu nu va putea funcționa niciodată în România. Am ținut foarte mult la Mutu și încă țin. Nu-i băiat prost, dar în momentul în care a început să-i facă propagandă lui Burleanu, s-a nenorocit definitiv și irevocabil!“ Și tot fostul șef al Ligii mai adaugă: „Burleanu ăsta e ajutat politic! Generația de Aur vrea să-l pună pe Prunea, cu Pompiliu Popescu. Dar Prunea nu-i iubit de cluburi,dar știe meserie și e un tip înfipt. Ei nu știu să-și aleagă candidatul. Dacă îi uneau pe Cristi Balaj cu Ciprian Marica... Marica e un băiat spălat, are o avere impresionantă, vorbește cinci limbi străine. Eu cred că doar uniți, Balaj cu Marica, puteau să-l bată pe Burleanu. Balaj secretar general, Marica președinte. Dar, repet, Gică Popescu merita să fie președinte!“ Subscriu integral și sunt gata să susțin candidatura unei formule Marica-Balaj , în care putem avea încredere infinit mai mare decât în Burleanu și...tehnocrații plătiți regește din bugetul FRF. Iar dacă tot a venit vorba despre bani, interesantă declarația făcută zilele trecute de Mircea Sandu, în Pro Sport: „Daum venea și pe 200.000 de euro, credeți-mă! Dar nu aveam nevoie de Daum! Pentru că nu s-a pierdut doar un milion și cât s-a plătit toată echipa lui; prin această necalificare s-au pierdut mult mai mulți bani, peste zece milioane de euro“, a spus Mircea Sandu.


Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara