Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cartea Românească:
Antisemitism pe Facebook: negru pe alb de Daniel Cristea-Enache

În contextul următoarelor insulte, ameninţări, calomnii, invective, pe fond de antisemitism virulent şi conspiraţionism delirant, să fac rezumatul acestei istorii sordide din prezentul nostru cultural. Paul Cernat a recomandat cititorilor ziarului „Adevărul” o carte cu o postfaţă prolegionară, la care făcuse prefaţa; nu a moderat nici unul dintre comentariile calomnioase făcute pe contul său de Facebook, profil Public, la adresa unor colegi ai săi; dimpotrivă, a făcut „dialoguri” susţinute în care a vibrat la fiecare insultă ce mi-a fost adusă; în aceleaşi conversaţii se regăsesc şi insulte aberante aduse unor organizaţii (Institutul Elie Wiesel, Grupul pentru Dialog Social, Uniunea Scriitorilor din România) care nu aveau nici cea mai mică legătură cu recomandarea făcută de el în „Adevărul” (!) unei cărţi cu o postfaţă prolegionară. Negru pe alb. Cît despre insulte, calomnii, invective, atacuri la persoană, orice critic literar cu o oarecare experienţă ştie că ele fac parte din fişa postului. Cum am o oarecare experienţă de critic literar, jetul de ură de mai jos nu mă impresionează.

„Poezia n-am urmărit-o atent în 2015, dar, atît cît am urmărit-o, nu mi-a atras atenţia prin apariţii ieşite din comun, aşa încît prefer să mă abţin de la orice clasament. O recomandare, totuşi: antologia de autor Jos masca, Marius Ianuş! de, evident, Marius Ianuş, la Editura Garofina.” (Paul Cernat, în „Adevărul”, 3 ianuarie 2016)

„Departe de a fi nişte monştri, legionarii au fost elita spirituală şi morală a laicatului românesc. Poate au lucrat mai mult în duhul Vechiului Testament decît în al Celui Nou (să ne amintim episodul în care apostolii îl întreabă pe Domnul Hristos dacă e cazul să cheme foc din Cer ca să ardă o localitate a samaritenilor care nu îi primise, iar Domnul spune: «Voi nu ştiţi fiii cărui Duh sînteţi?» – a se vedea Evanghelia după Luca, capitolul 9, versetele 52-56), poate au greşit răspunzînd răului prin vărsare de sînge, dar nu sînt nicidecum nişte criminali, ci, asemenea macabeilor din Legea Veche, sînt nişte oameni care au vrut să-şi apere ţara şi cultura ei şi să ridice neamul lor către Cer. Ei sînt condamnaţi azi de oameni fără Dumnezeu, vînduţi străinilor sau crunt îndoctrinaţi de aceştia, care nici măcar nu înţeleg contextul istoric de atunci.” (Fratele Începător Marius, în Postfaţa volumului prefaţat de Paul Cernat, Editura Garofina, pp. 134-135)

„Am văzut că te răfuieşti în pagina dedicată cărţii mele şi cu prefaţatorul ei (şi contestatarul găştii voastre), Paul Cernat. În locul tău, m-aş feri de o asemenea dispută.” (Marius Ianuş, Scrisoare deschisă lui Daniel Cristea-Enache, 27 ianuarie 2016)

„Din păcate, în ultima vreme noul director de imagine al USR a arătat că nu serveşte literatura, ci se serveşte de ea în vederea unor ambiţii publice şi interese personale, luîndu-i la ţintă pe contestatarii protectorilor săi instituţionali.” (Paul Cernat, Despre Marius Ianuş şi Daniel Cristea-Enache, în „Observator Cultural”, 8 februarie 2016)

„Pe iudeii de la Elie Wiesel văd că i-aţi alertat… Dar colegii tăi de la Siteul (sic!) «Adevărul» mi-au ridicat mingea la fileu, făcînd inutilă orice pălăvrăgeală. Pe coloana din dreapta articolului despre mine apare descrierea ta de fost şef de promoţie ajuns GDS-ist şi tonomat, cu inscripţia «Despre Daniel Cristea-Enache», urmează poza unei curve oribile, cu inscripţia «Cum să faci sex cu o femeie plinuţă», apoi poza unei curve mai puţin oribile care îl călăreşte pe unul, cu titlul «Compilaţie cu cupluri surprinse în timp ce făceau sex în public», apoi poza unei curve mai îmbrăcate, cu un caiet în mână şi inscripţia «Cele mai scîrboase experienţe trăite de starurile porno». Nu pot să nu observ avertismentul Lui Dumnezeu sau umorul celor de la «Adevărul». (Mulţumesc!) Aşadar, în ordinea perversităţii fixată cu mult sînge rece de un om înţelept, tu, D.C.E., eşti cea mai lamentabilă curvă de pe acea coloană!”; „Daniel Cristea Enache eşti necinstit sufleteşte! Şi ce ai făcut tu în «Adevărul» (...) în privinţa mea şi a lui Paul, nu e altceva decît ce a făcut trădătorul N. Iorga în faţa lui Carol al II-lea în privinţa Căpitanului. Nu ţi-e teamă că vor veni la putere ai mei şi te vor spînzura de limbă în holul Facultăţii de Litere?”; „Ungaria a redevenit naţionalistă, Polonia la fel, Rusia la fel. Dacă va învia şi la noi naţionalismul creştin ce te faci? Crezi că e ceva imposibil? Crezi că oamenii noştri nu au studiat cu atenţie acest număr al «Adevărului de week-end», în toate amănuntele lui, începînd cu interviul cu iudeul Florian, preşedintele acestui institut Elie Wiesel care nu înţeleg ce caută în ţara noastră?! (Mă, Florian, mă băieţi, voi n-aveţi treabă prin Israel? Mîine-poimîine intră ISIS-ul în Ierusalim…)”; „cum poţi să te ridici împotriva unei literaturi pur româneşti, pe care caut să o reconstruiesc eu… în numele unor iudei şi a «canoanelor» acestora? Şi cum te poţi ridica împotriva celor care şi-au dat viaţa pentru acest neam?!” (Marius Ianuş, Scrisoare deschisă unui cronicar-tonomat, 10 februarie 2016)

„Paul, îţi repet, istoria legionarismului e mistificată! Evreii conduc lumea de peste 50 de ani! Tot ce ţine de reacţia naţionalistă europeană a fost măsluit. Istoria crimelor comise împotriva Legiunii, mult mai multe decît cele atribuite ei, se găseşte la sfîrşitul acestui material: Scrisoare deschisă unui cronicar-tonomat” (Marius Ianuş conversînd cu Paul Cernat, pe contul de Facebook al lui Paul Cernat, profil Public, 11 februarie 2016)

„excelentă scrisoarea deschisă (o lecţie de istorie adevărată Nu lecţia istorică servită întru îndoctrinare... poporului de către acei ce aplică de 75 de ani crima asupra românilor/ româniei) felicitări marius ianuş! ps mulţi nu vor fi de acord cu ceea ce ai scris aici dar... asta e!” (Daniel Vorona conversînd cu Paul Cernat, pe contul de Facebook al lui Paul Cernat, profil Public, 11 februarie 2016)

„Singură (sic!) dramă a arivistului (care-i şi creează angoase) este aceea că nu ştie exact dacă şi-a mulţumit suficient stăpînii”; „dacă unul are o mitralieră dată de general, cel cu pistolul fuge să-l împuşte pe cel cu care este mitraliorul în conflict, chiar înainte de a i se da ordinul. DC Enache este un Alexandru Florian cu ceva mai mult ştaif.” (Iulian Capsali conversînd cu Paul Cernat, pe contul de Facebook al lui Paul Cernat, profil Public, 12 februarie 2016)

„După mine, bărbatul din el – cît a fost – a capitulat în faţa unui muierism domestic pînă la josnicie.” (George Tudor conversînd cu Paul Cernat şi referindu-se la mine, pe contul de Facebook al lui Paul Cernat, profil Public, 12 februarie 2016)

Îi mulţumesc lui Paul Cernat pentru minunatele comentarii găzduite şi apreciate de el pe contul său de Facebook. Şi îl asigur pe colegul meu că încă nu îl consider ceea ce el însuşi pare a dori să fie: un critic cu răspundere limitată.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara