Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi libere:
Alb pe alb de Gabriel Dimisianu

Ana Blandiana, Orologiul fără ore, Editura Humanitas, Bucureşti, 2016, 119 pag.

Cu volumul recent, Orologiul fără ore, Ana Blandiana revine în atenţia cititorilor săi ca poetă, după ce, în anii din urmă, le-a câştigat interesul fie ca prozatoare, fie ca autoare de eseuri sau de intervenţ ii publicistice axate, acestea, pe chestiuni preocupante ale zilei.

Revine deci la poezie cu un volum al cărui titlu trimite la marea sa temă, aceea a „timpului gol”. Formularea („timpul gol”) îi aparţine lui Nicolae Manolescu (v. cronica din România literară, nr. 41/2016), cel care i-a prefaţat Anei Blandiana debutul editorial, în 1964, şi care i-a urmărit poetei evoluţia, putem spune, carte după carte. În cea de acum criticul constată recurenţa „timpului gol”, cum spuneam, a ineluctabilei curgeri temporale producătoare, în reprezentările poetei, de viziuni care mereu neliniştesc. Este într-adevăr mereu nelinişte în reflecţiile poetei despre trecut-prezentviitor, sunt mereu descumpăniri, îndoială şi temeri: „După viitor va veni/ Mai mult ca viitorul/ Şi, după aceea, ameninţător, / Un alt viitor/ Pe care, de groază, / Nimeni nu şi-l imaginează / Ca şi cum nu ar crede / Că poate fi.// Doar acest moment,/ În care cazi/ Erodat de secunde, / Există în acelaşi timp urgent / Cu mai mult ca prezentul, / În mijlocul căruia se ascunde / Abisul altui prezent...” (Timpuri).

Primul vers al primului poem din Orologiul fără ore sună astfel: „Scriu cu alb pe alb”. Acest „alb pe alb” ce vrea să însemne? Anulare de sine, golire de sensuri, nimic aşternut peste nimic? Dimpotrivă, pentru cine ştie însă că albul însumează toate culorile. Tot astfel şi scrisul poetei va strânge laolaltă trăiri, emoţii, afecte, materia unei cărţi care o plasează azi la mari depărtări de ceea ce era jubilaţie şi joc în poezia ei de altădată.

Îşi asumă acum riscul de a nu folosi „litere cu sclipici”, cu toate îndemnurile care i se aduc să le folosească.Este doritoare ,înainte de orice ,să evite convenţionalul. Nu vrea să scrie, altfel zicând, pentru a-i procura neapărat satisfacţii, plăcere celui care o citeşte. „Mă încăpăţânez / Să scriu alb pe alb / Deşi mi se spune / Să folosesc cel puţin / Litere cu sclipici. / Când desenez ramuri de măslin / Sau fapte bune / Plictisitoare” (Alb pe alb).

Percepem în poeme un dialog, o confruntare mai bine zis, poeta se adresează cuiva. Dar cui? Interoghează, primeşte răspunsuri, revine cu replici şi întrebarea este cine vorbeşte cu cine? Înţelegem fireşte că despre un dialog cu fiinţa interioară este vorba, poeta convorbeşte cu sine şi preocuparea ei de prim-ordin este tocmai aceea de a nu-şi pierde identitatea spirituală, de a rămâne ea însăşi cu orice preţ: „Nu mă înlocui / Nu pune în locul meu / Altă fiinţă / Pe care s-o consideri tot eu / Şi-n zadar / S-o laşi să îmbrace cuvintele mele” (Din oglinzi). Deplânge disiparea omenescului, fragmentarea vieţii, destrămările, fărâmiţările care sunt totuşi cu neputinţă de oprit. Întreg este doar Unul, Stăpânul A Toate, cum se spunea odinioară : „Numai fragmente, fărâme, cioburi, nisip, / Neputând să se lege,/Să se închege, / Bărbaţi şi femei,/ Singurătăţi neîntrege /Care se reproduc atât de ades,/ Spre deosebire de tine, / Stăpâne,/ Cel rămas unic şi solitar” (Unu).

Din loc în loc răzbat trimiteri sarcastice la realităţile lumii curente, ale satelor golite de locuitorii plecaţi să culeagă căpşuni în Spania, sau ale poeţilor ai căror „îngeri de buzunar” cad „când vor să-şi scoată batista”. Sunt mici alunecări în alte registre din atmosfera de tensionări dramatice care domină cartea.

O carte nouă de poezii a Anei Blandiana. Desigur, un eveniment.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara