Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Actualitatea de Ana-Stanca Tabarasi


Integrare europeană
Obor. îmi sar în faţă nişte chivuţe strivite sub saci de rafie sintetică: "Cum ajungem la Europa?" (Deşi bănuiam că se referă la nişte depozite en gros situate pe Şoseaua Afumaţi, o clipă m-am gândit la analizele lui Havel). "Uite tramvaiul 21, chiar în staţie. Mergeţi până la capăt şi acolo, mai întrebaţi".
Culmea e că şi eu tot Europa căutam, dar un cinematograf care poartă acest nume. Nu ştiam că în ultimii ani, cât am lipsit din Bucureşti, se petrecuse marea schimbare: din "Mioriţa", cinematograful devenise "Europa". Jos spiritul mioritic, sus jobenul! De altfel, Europa mea tot pe linia lui 21 era, dar în sens invers.
Seara, după ce ne-am întors cu toţii de pe la Europele noastre, m-am întâlnit din nou, la colţul Romanelului, cu grupul - acum fără saci. De la difuzorul din colţ se auzea, înveselitor: "Când băieţii sunt cu mine/ eu fac show şi mă simt bine".
"Hai să-ţi ghicesc, frumoaso!" "Lasă-mă, dom'le, cu ghicitul!" "Atunci dă-mi ceva de pomană!"


Primăvară timpurie
Tentaţia de a sădi nişte flori în minuscula noastră curte e mare. Pe trotuar, un mustăcios care stă pe jos, turceşte, oferă spre vânzare butaşi de trandafir (el le spunea "grena", "galben", "imperial", "alb") ambalaţi cu pământ în pahare de McDonald's şi Coca-cola. Cumpăr câteva. Ce bine îmi stătea mie cu o lopăţică şi o săpăligă la locul pe care li-l destinasem! Trag de ei să-i scot din pahare şi - stupoare! Erau nişte biete nuiele provenite de la curăţatul de primăvară din părculeţe, evident, fără rădăcină. Păcăleala nu m-a mirat. M-a mirat însă fantezia coloristică a mustăciosului.
Mi-am amintit de o întâmplare petrecută cu florile în gara din Filiaşi. Câteva femei tăbărâseră fără jenă, sărind un micuţ gard de fier forjat, în rondul cu crăiţe, petunii şi regina nopţii. Deşi, evident, abia sădite, florile erau smulse sistematic şi îndesate în pungi de plastic. Un bătrân care făcea parte din grupul lor rămăsese la margine, nepăsător. Motiv de optimism: făcea parte din altă categorie decât hrăpăreţele. Respecta munca altuia, nu fura, nu strica. "Hai şi tălică, nea Gheorghe, şi ia nişte flori să le duci babii să le pună în grădină!" Fără ezitare, moşul le-a retezat-o scurt: "Nu iau! Eu nu sufăr florile!"
Spre deosebire de trandafirii mustăciosului care mă trăsese pe sfoară, florile din Filiaşi aveau, ca şi obiceiul de a şterpeli, rădăcini; rădăcini adânci.Ochi în loc de pete
În zona Kogălniceanu, pe o inscripţie stradală, citesc: Intrarea Vasile Păun (fostă Ursuleţului). Cum ştiu motivaţia schimbării numelui la multe din străzile Bucureştiului în ultimii ani, presupun că păunul cel cu mulţi "ochi magici" în coadă a fost recent reabilitat, iar fostul ursuleţ ...avea multe pete.
Nu pot să înţeleg cum se descurcă şoferii bucureşteni când merg spre aeroporul Otopeni. Probabil se uită pe cer, pândind vreo aterizare. De la ieşirea din oraş sunt zeci, poate sute de reclame, dar aproape nicăieri indicatoare, nicăieri tăbliţe cu numărul de kilometri (chiar metri) care să-ţi indice apropierea aeroportului. Când, în fine, după ce te-ai tot holbat printre case, stâlpi etc., vezi în dreapta, peste câmp, aproape de tot, clădirea, ai toate şansele să nu pregăteşti din vreme virajul, fiindcă tăbliţa e modestă de tot, nici a zecea parte din uriaşele reclame pe care le-ai înghiţit până acum. Pe orice şosea europeană, eşti avertizat de iminenţa aeroportului. Dar la noi, fără un ascuţit spirit de observaţie, pe şosea rămâi. De altfel, ce atâta zbor. Ce, pe jos nu-i tot aia?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara