Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
10 negri mititei de Horia Alexandrescu

Campionatul e jucat! Iar Gigi Becali are dreptate, în sensul că mai bine vinde , decât să arunce câte 500 000 de euro pe lună, cu speranţa că poate-poate.

Ei bine, uite că nu poate.Dar, nu, nu el e neputinciosul, ci echipa, în felul fantezistic în care este aşezată uneori de Reghe. Cum a fost acum, la Giurgiu, când Steaua a jucat altceva decât în meciul anterior, din „Cupă”, mai exact a jucat… nimic. Drept urmare, de la 2-0 s-a ajuns la 0-2, iar Şumudică ar trebui să-i dea măcar o bere lui Varela, pentru cele două penalty-uri care i-au scos banii din buzunar lui Gigi! Adevărul e însă că Astra a meritat cu vârf şi îndesat victoria asta (făcând abstracţie şi de penalty-ul lui Marica!), iar Găman şi, mai ales, Alibec au strălucit deopotrivă. În vreme ce dincolo,la stelişti, vă rog să-mi spuneţi dacă Adi Popa şi mult lăudatul Stanciu au fost cumva pe teren, că eu nu i-am zărit? Nu încape îndoială că Astra a vrut să câştige acest joc şi a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a birui, în timp ce Steaua n-a stăpânit nici măcar posesia, practicând un fotbal anost, lipsit de orizont, de parcă nici nu ar fi dorit victoria. Ciudat, foarte ciudat, dar e la fel de adevărat că, după două penalty-uri, ţi se cam moaie picioarele. Ce mai urmează, nici nu mai contează; Astra e ca şi campioană, Şumudică merită felicitări, iar Alibec e numai bun de naţională, dacă va demonstra acelaşi angajament. Iar cu asta să lăsăm fotbalul şi să trecem la dezastrul care bântuie sporturile noastre olimpice, la o aruncătură de băţ de Jocurile Olimpice de la Rio!

În urmă cu o săptămână îl citam pe şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care risca să se umfle în pene prematur. Eu am găsit de cuviinţă să-l mai temperez puţin, dar nici în visele mele cele mai negre nu îmi puteam închipui că ne va lovi chiar dezastrul absolut. Acolo suntem şi puteţi fi siguri că la J.O.de la Rio ne ducem ca să facem mai degrabă figuraţie. În săptămâna care tocmai s-a încheiat, echipele de gimnastică ale României au ratat calificarea la Olimpiadă, în ciuda eforturilor remarcabile depuse de Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu! Dar asta nu e nici pe departe totul având în vedere că, în acelaşi interval de timp, din cei 12 boxeri pe care îi doream calificaţi, 11 au fost eliminaţi din primul tur, iar al 12-lea a ieşit în turul al doilea! La tenis de masă, unde deţinem, nu-i aşa, titlul european, nu am mai calificat pe nimeni, iar la lupte, din 12 aspiranţi a rămas doar unul! Bomboana pe colivă ne-a pus-o însă scrima, care a trimis 6 sportive cu aspiraţii olimpice, dintre care s-a calificat doar una, iar colac peste pupăză ne-a venit şi retrogradarea tenismenelor noastre din Grupa Mondială a FED Cup!!!

În ultimii 50 de ani eu nu-mi amintesc ca sportul românesc să fi trăit vreodată un asemenea dezastru, demn de povestea cu 10 negri mititei, întrebarea care se poate pune acum fiind dacă mai avem oare sport de performanţă?! Mă tem că nu, dar cineva trebuie să sune, totuşi, deşteptarea. La MTS, la COSR, la Guvern şi chiar la Preşedinţie, că şi şeful statului e jucător de tenis. În timpul liber…

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara